Reis Kavazović: Svaki musliman i muslimanka trebaju svesti račun sami sa sobom

Reis Kavazović: Svaki musliman i muslimanka trebaju svesti račun sami sa sobom

U povodu obilježavanja noći Lejletu-l-kadr u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu vjernicima se obratio reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, prenosi bh. informativni servis INS.

U nadahnutom vazu, poglavar IZBiH je, između ostalog, kazao da je „tajna ove večeri ostala skrivena od nas ljudi“.

„Nikada nećemo u potpunosti moći dosegnuti šta je iza perde, šta je iza hidžaba, šta se odvija u ovoj noći, izuzev onog što nam je Poslanik Muhamed a.s. prenio i što je u Kur'anu Časnom registrirano“, kazao je reis Kavazović, podsjećajući da je ova noć bolja od hiljadu mjeseci i da Allah dž.š. šalje meleke na čelu sa melekom Džibrilom.

„Također, prenosi nam poslanik Muhamed s. a. v. s.  kada dođe zora, kada se zora približi, pozove Džibril meleke i kaže im: „Vrijeme je da napustimo Zemlju“. Oni ga pitaju: „Šta je učinio Gospodar naš sa stanovnicima Zemlje?“. A on  kaže: „Allah je oprostio Ummetu Poslanika Muameda s. a. v. s. , osim četvorici. Poslanik a.s. je ovu četvoricu naznačio sovjim riječima kada je rekao da oprosta nema notornom alkoholičaru, oprosta nema onome ko je rezijet činio svoje roditelje, oprosta nema prema onome u čijem srcu ima mržnje prema njegovome bratu ili sestri i oprosta nema, braćo i sestre, ni onome kako, kaže Allahov poslanik Muhamed s. a. v. s. , ko bude činio rezijet druge ljude“, naglasio je poglavar IZBiH.

Dodao je kako je ovo noć u kojoj svaki musliman i muslimanka treba preispitati sebe, svesti račun i tražiti magfiret od Allaha dž.š.

„Ovo je noć magfireta, noć oprosta. Nastojmo da je provedemo u namazu, učenju Kur'ana i dovi“, dodao je.

Na kraju vam želim prenijeti vasijet kojeg je on uputio jednom od ashaba koje je slao u misije da širi vjeru.

„On mu je kazao: „Boj se Allaha, ma gdje da si; kada učiniš neko loše djelo, učini odmah neko dobro djelo, da bi dobro djelo potralo ono loše, te lijepo se ophodi prema ljudima“. Ova tri vasijeta od Poslanika Muhameda s.a.w.s. kada bismo usvojili u ovoj noći, bili bismo sretnici i na ovom i budućem svijetu. Braćo i sestre, zamolimo Allaha da u ovoj noći našoj braći i sestrama On otvori kapije svojeg rahmeta, da im otvori kapije svojeg magfireta, da nas uvede u Dženet i popravi stanje muslimana, nas u BiH, ali i cijelog Ummeta“, zaključio je reis Kavazović.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar