Noć odluke i sudbine: Večeras se obilježava Lejletu-l-kadr

Noć odluke i sudbine: Večeras se obilježava Lejletu-l-kadr

Uprava za vjerske poslove obavještava vjernike da u povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-l-kadr Rijaset IZ u BiH organizira centralnu svečanost večeras, u nedjelju 10. juna, 27. noć mjeseca ramazana, prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Program će početi u 22 sata, a tom prilikom vaz (poučno obraćanje) kazivat će  reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a program će izvesti poznati učači Kurana i ilahija.

Obred zikra u noći Kadra u Gazi Husrev-begovoj džamiji, počet će pola sata nakon teravih-namaza.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti  ljudske spoznaje.

Allah, dž.š., u suri El-Kadr tu noć opisuje vrijednijom od 1000 mjeseci. Lejletu-l-kadr je noć odluke, odredbe,  sudbine.

To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini: Rođenja i smrti, ženidbe, udaje, nafake, plodova, zdravlja, bolesti...

Tu noć meleki dobijaju naredbu i zaduženja, od Allaha, dž. š., da realiziraju odredbe i sudbine za narednu godinu.

Zbog njene iznimne važnosti i značaja u svim džamijama Islamske zajednice u BiH u domovini i dijaspori, ova noć se obilježava posebnim vjerskim sadržajima i programima

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar