„Bošnjaci na Drini“ | Naser Orić poziva na najveći iftar na Balkanu!

U 27. noći ramazana, 11. juna, u Konjević Polju će biti upriličen najveći zajednički iftar na Balkanu.

Veliki iftar pod nazivom „Bošnjaci na Drini“ bit će održan u organizaciji Udruženja građana “Podrinje” i Medžlisa Islamske zajednice Bratunac. Prošlogodišnjem iftaru "Bošnjaci na Drini", održanom 22. juna, prisustvovalo je oko 7.000 postača.

Organizatori su uputili poziv "svim ljudima dobre volje da im se pridruže i budu dio ove veličanstvene vjerske manifestacije". Iftaru će prethoditi prigodan kulturno-vjerski program, obraćanja organizatora, zvaničnika i predstavnika Islamske zajedniceu BiH.

Ovaj događaj  ima i simboličnu vrijednost, jer se organizuje na mjestu gdje je tokom agresije ubijen veliki broj Bošnjaka, a danas se na istom mjestu, slavi život i napredak nove generacije, prenose lokalni mediji.

- Našim venama teče Drina, naša rijeka koju volimo, rijeka koja nam je ostala u srcu, rijeka koja nas i hrani i brani. Ovo ovdje što imamo u Podrinju, to je ono najvrednije što imamo u našem narodu. Podrinjci i ona njihova epopeja borbe, od Cerske, Srebrenice, Zvornika, Bratunca i svih drugih mjesta u kojima su živjeli Bošnjaci, govori nam da ta borba, bez obzira na to koliko bila teška i duga, nije bila uzaludna. Večeras ovdje, okupljeni u safovima, ustvari svjedočimo našu prisutnost od vajkada na ovim prostorima, kao narod potpuno svjestan činjenice da bez velikog truda i velikih odricanja ne možemo ići naprijed i ne možemo biti narod – kazao je reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović prošle godine u Konjević Polju.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar