Sadekatu-l-fitr po osobi iznosi 20 KM, deset KM i sedam KM

Sadekatu-l-fitr po osobi iznosi 20 KM, deset KM i sedam KM

Sadekatu-l-fitr za ovu godinu iznosi, za prvu kategoriju, po osobi 20 KM, za drugu kategoriju deset KM i sedam KM za treću kategoriju i prema riječima banjalučkog muftije Osmana ef. Kozlića, neophodno je da se vitre uplate do Bajrama. 

Kozlić  pojašnjava da se vitre daju za sve članove porodice.

- Sadekatu-l-fitr se daje u džamiji kod imama u svom džematu, to je najbolje dati i to za sve članove porodice. Pravilo je da se vitre daju do Bajrama, do klanjanja Bajram-namaza. I ko može dati više, neka to učini. Taj novac služi za funkcionisanje naših džemata širom Bosne i Hercegovine, posebno tamo gdje su ugroženi povratnički džemati. Tim novcem se pomaže obrazovanje, škole, medrese, mektebi - govori nam efendija Kozlić, prenosi Faktor.

S obzirom da je u Bosni i Hercegovini do sada bila praksa da porodice vitre daju uglavnom starijim osobama, vjernicima, koji poste i klanjaju, ef. Kozlića smo upitali da li je to pogrešno i da li se vitre moraju dati isključivo u džamije?

- Jako je važno da pravo na sakupljanje zekata i sadekatu-l-fitr ima isključivo Islamska zajednica. Na taj način finansijski pomažemo da ona razvija svoje aktivnosti, čuva vjeru. To je jedna vrsta obaveze i ne treba uopće postojati dilema da li vitre dati u džamiju. Svakako, ukoliko se u ramazanu želi pomoći osobama koje poste, klanjaju a pri tome su u teškoj materijalnoj situaciji, pohvalno je da se to uradi. Ali vitre treba odvojiti od tog segmenta - kazao je Kozlić.

Podsjećamo, Vijeće muftija u Bosni i Hercegovini je utvrdilo visinu sadekatu-l-fitra. Polazna osnova za određivanje visine vitri u 2018. godini bile su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda. Sadekatu-l-fitr se daje u vrijednosti jednodnevne hrane obaveznika vitri i on može biti i veći od navedenih iznosa. Vitre je dužan dati svako onaj ko ima opskrbu na dane bajrama. Staratelj u porodici dužan je dati za svoje članove porodice, ukoliko oni nemaju svojih sredstava iz kojih bi dali sadekatu-l-fitr.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar