Fabrika duhana Sarajevo otpušta 218 radnika

Fabrika duhana Sarajevo otpušta 218 radnika

Fabrika duhana Sarajevo donijela je prije nekoliko dana odluku kojom je 218 radnika ove kompanije proglašeno tehnološkim viškom, piše danas Dnevni avaz.

Prema dokumentima koji su u posjedu lista, uposlenici FDS-a proglašeni su tehnološkim viškom iz ekonomskih razloga.

Najviše otpuštenih, njih 93, je sa srednjom stručnom spremom, a odluka će biti provedena od 1. jula, kada se postojeći pravilnik od radu FDS-a stavlja van snage.

Uprava FDS-a, kako se saznaje, prije tri dana im je ponudila otpremnine, a najviši iznos koji se može dobiti je 12.000 KM.

Edin Mulahasanović, generalni direktor FDS-a, 1. juna je potpisao odluku o zbrinjavanju viška radnika u kojoj se navodi da se ona donosi zbog namjere otkazivanja ugovora o radu.

U odluci se navodi da su FDS i BAT Investment prošle godine potpisali ugovor o proizvodnji kojim je definsan model buduće saradnje.

Na osnovu tog ugovora, Uprava FDS-a je u januaru ove godine donijela odluku o unutrašnjoj organizaciji grupacije FDS, u kojoj je navedeno da će sve poslovne aktivnosti proizvodnje i prodaje duhana i duhanskih proizvoda biti prenesene na novoosnovano društvo koje je u vlasništvu FDS-a.

– U tom smislu, s obzirom na činjenicu da se FDS više neće baviti proizvodnjom i prodajom, za velikim brojem radnih mjesta u budućnosti više neće biti potrebe, potrebno je izvršiti smanjenje broja radika – navodi se u odluci o programu zbrinjavanja viška radnika, navodi Avaz.  

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar