Reis: Domovina Bošnjaka je jedna – Bosna i Sandžak!

Reis: Domovina Bošnjaka je jedna – Bosna i Sandžak!

Prvi dan posjete Sandžaku reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović završio
je obilaskom Medžlisa IZ-e Tutin, gdje je klanjao teravih-namaz u Centralnoj džamiji i obratio se prisutnima, a potom u restoranu Sahat kula sastao se sa privrednicima i uglednim građanima tutinskog kraja.

Delegaciju pored Reisu-l-uleme čine i šef kabineta Rifat Fetić i savjetnik Reisu-l-uleme Muhamed Jusić.

Obraćajući se u džamiji, vrhovni poglavar muslimana je izrazio poštovanje Tutincima koji su bili svjesni važnosti očuvanja jedinstvene Islamske zajednice i koji su na njenom braniku bili svih ovih godina. On je podvukao kontinuitet Islamske zajednice.

“Islamska zajednica je Poslanikova zajednica jer svoju silsilu – lanac neprekinut od Muhameda s.a.v.s. do naših alima koji su imali brojne idžazetname uleme koja je vjeru prenosila. Primjer tome je bio
Hasan Kafija Pruščak i brojni drugi i taj nauk se prenosio sve do današnjih dana. Prolazili smo kroz teške trenutke, ali smo se borili i izborili se” – kazao jeReisu-l-ulema i podvukao da je domovina Bošnjaka jedna – Bosna i Sandžak. Mi moramo poštovati države u kojima živimo ali mi smo jedno.

Tako je bilo tao će voljom Božijom i ostati.

Obraćajući se privrednicima i drugim uglednim Tutincima, poručio je da budu jedinstveni i da podržavaju i čuvaju Islamsku zajednicu. Kazao je da će Rijaset izdvojiti značajna sredstva za izgradnju ženske medrese u Tutinu, ali da očekuje pogotovo od privrednika da pomognu njenu izgradnju.

Muftija Dudić u svojstvu domaćina ponovio je poziv i pred Reisu-l-ulemom svima onima koji su svoja leđa okrenuli Islamskoj zajednici, da se vrate, da svoja lica okrenu prema Islamskoj zajednici, jer je ona, kako reče Reisu-l-ulema, ono što nas okuplja i to je ista ona zajednica koja svoj kontinuitet im od vremena Poslanika, a.s. i prve četvorice halifa.

Reisu-l-ulema je svoju posjetu Sandžaku započeo na džumi u Brodarevu, potom je obišao Medžlis IZ-e Prijepolje, iftario u Novom Pazaru sa čelnicima Islamske zajednice, imamima, predstavnicima društveno-političkog života.
Svoju posjetu će nastaviti u subotu obilaskom Medžlisa IZ-e Sjenica.(kraj)

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar