Ustavni sud FBiH: Jezik je 'bosanski', ne 'bošnjački'!

Ustavni sud FBiH: Jezik je 'bosanski', ne 'bošnjački'!

Prema presudi Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona moraju odmah, a najkasnije za šest mjeseci, uskladiti kantonalne ustave s Ustavom FBiH na način da Srbe definiraju kao ravnopravan narod s Bošnjacima i Hrvatima, a ćirilicu kao ravnopravno službeno pismo. 

Istovremeno, iz hrvatske jezičke varijante kantonalnih ustava mora biti uklonjen termin 'bošnjački jezik' te definiran bosanski kao ravnopravan jezicima drugih konstitutivnih naroda. prenosi Fena.

Dok kantonalne skupštine ne usklade amandmanima ustavne odredbe s federalnim ustavom, što moraju učiniti najkasnije za šest mjeseci, kao prijelazno rješenje će važiti odgovarajuće odredbe Ustava FBiH. 

Ovu presudu, donesenu 16. maja, Ustavni sud FBiH objavio je danas u Sarajevu. 

Odlučivao je na zahtjev premijera FBiH i trećine zastupnika Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji su svojevremeno zatražili sudsko preispitivanje pojedinih odredbi u sadašnjim ustavima Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona, koje se odnose na pitanje (ne)konstitutivnosti srpskog naroda i (ne)ravnopravnosti ćiriličnog pisma u tim sredinama, kao i na netačnu formulaciju službenog jezika bošnjačkog naroda. 

Zahtjev se odnosio i na Kanton 10 (Livno), ali je u međuvremenu taj kantonalni ustav usklađen s federalnim, pa je postupak pred Ustavnim sudom obustavljen u tom dijelu. 

Vesna Saradžić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon objave presude je novinarima kazala da je ovo veliki dan budući da su ispravljene diskriminatorne odredbe u kantonalnom ustavu. 

Ajman Šoše iz delegatskog kluba Bošnjaka također je izrazio zadovoljstvo uz napomenu da će službeni jezik bošnjačkog naroda biti definiran ispravno, kao bosanski. 

Advokat Nedim Ademović je naveo da ova presuda Ustavnog suda konačno uspostavlja ravnopravnost Srba u cijeloj FBiH, odnosno i u "posljednjem bastionu koji to dosad nije učinio".

SDA pozdravlja presudu Ustavnog suda FBiH

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja presudu Ustavnog suda Federacije BiH kojom je naložena izmjena ustava u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu, koja će omogućiti punu konstitutivnost srpskom narodu u ovim dijelovima BiH.

Čestitamo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću koji je podnio apelaciju Ustavnom sudu po ovom pitanju. Ova apelacija je nastavak državotvorne politike SDA koja se ogleda u zagovaranju temeljnog principa za funkcioniranje Bosne i Hercegovine - ravnopravnosti svih naroda i građana na svakom pedlju ove zemlje.

Pozdravljamo i dio presude koji se odnosi na priznavanje prava Srbima u ovim kantonima na korištenje srpskog jezika i ćirilice, kao i nalog da se u Ustavu HNK na hrvatskom jeziku izmijeni nepravilni naziv "bošnjački" u bosanski jezik.

Očekujemo od kantonalnih skupština pomenutih kantona da u predviđenom roku od šest mjeseci izmijene svoje ustave i napokon priznaju ono što je i Ustavni sud BiH, po apelaciji Alije Izetbegovića iz 1998. godine, davno potvrdio, a to je da su svi narodi na cijeloj teritoriji BiH konstitutivni i ravnopravni u punom kapacitetu.

SDA zahtijeva od  vlasti entiteta RS da konačno ukinu diskriminaciju nesrba u ovom entitetu,  i da Bošnjacima omogući ravnopravno korištenje bosanskog jezika, što je njihovo ustavno pravo.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar