IUS: Erdoganu dodijeljen počasni doktorat

IUS: Erdoganu dodijeljen počasni doktorat

Predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, koji se nalazi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu dodijeljen je počasni doktorat, javlja Anadolija.

Počasni doktorat Erdoganu je uručio rektor IUS-a Ahmet Yildirim, koji je kazao kako su se na ovaj korak odlučili zbog doprinosa IUS-u, ali i Bosni i Hercegovini, kao i zbog uloge u međunarodnoj politici.

Rektor je ranije izjavio kako se već nekoliko godina razmišlja o dodjeli počasnog doktorata tog univerziteta Erdoganu. Dodjela je predložena 2016. godine, ali pošto program nije bio prilagođen, do toga tada nije došlo.

Yildirim je kazao i kako je na Erdoganovu inicijativu Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) osnovala IUS.

Ceremoniji na IUS-u prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

IUS danas pohađa oko 1.700 studenata iz 56 zemalja. Nastavu na engleskom jeziku drži oko 110 predavača iz Bosne i Hercegovine, Turske, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Australije, Makedonije, Poljske, Italije, Španije i Egipta.

Na univerzitetu, koji se sastoji od pet fakulteta sa ukupno 18 odsjeka, do sada je diplomiralo 1.713 studenata.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u popodnevnim satima doputovao je u posjetu BiH. Tokom posjete upriličen je têtе-à-têtе sastanak Izetbegovića i Erdogana kao i delegacija dvije zemlje.

Turski predsjednik je položio i cvijeće na mezar prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću, a nakon toga prisustvovao 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji je održan u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar