Erdogan danas u Sarajevu, posjeta podijelila bh. javnost

Erdogan danas u Sarajevu, posjeta podijelila bh. javnost

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan boravit će  danas u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje će se susresti s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Tokom posjete bit će održan skup u sarajevskoj "Zetri", gdje se očekuje oko 20.000 ljudi, a na kojem će se zajedno pojaviti Erdogan i Izetbegović.

Erdoganova posjeta, koja se ponegdje tumači i kao prkošenje zemljama Evropske unije zbog njihove ranije zabrane takvih događaja, podijelila je bh. javnost.

Nakon toga susreta planiran je sаstаnаk dеlеgаciја BiH i Turske, a potom će se Izetbegović i Erdoğan obratiti medijima, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Planom posjete turskog predsjednika BiH predviđeno je polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, kao i šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdoğan klanjati akšam-namaz.

Izetbegović je uoči dolaska turskog predsjednika kazao da će Erdoğan iskoristiti priliku da uputi i predizborne poruke, ali da to nije ništa neobično te je dodao da BiH s Turskom nije nikada imala nikakav poseban problem kao nijedna druga zemlja u regionu.

Napomenuo je da se Turska trudi biti prijatelj što i dokazuje zbog čega ne vidi razlog ovakvoj, kako je kazao, "negativnoj euforiji" u odnosu na dolazak predsjednika Erdoğana te je ocijenio da se radi o pretjerivanju, smatrajući da će se sve smiriti nakon nedjelje.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç također je ranije kazao da je posjeta Erdoğana BiH mnogo prije predviđana i planirana te da je u pitanju radna posjeta, ali i da ju je najavio premijer Turske BiH Binali Yildirimkada koji je boravio u BiH.

Tokom boravka u Sarajevu  Erdoğanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch"  Zetra gdje će biti upriličen šesti Kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD), prenosi Fena.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar