‘Živjeti islam’ – priča o životu bh. muslimana

U povodu početka mjeseca ramazana, bh. informativni servis INS podsjeća na odličan serijal Al Jazeere Balkans pod naslovom „Živjeti islam“.

U prvoj epizodi se govori o tri zanimljive ličnosti. To su pozitivni i interesantni primjeri kako se u životu mogu spojiti i karijera i porodica i duhovnost.

Saladin Pašalić je dizajner kome je Carl Sagan pomogao da spozna Boga. Dizajnira enterijere i osmišljava nove brendove, a „biti čovjek“ mu je, uz porodicu, najvažnija stvar u životu.

Aida Begić je u ratu, u opkoljenom Sarajevu, počela preispitivati svoj identitet. Poslije rata je, nakon istraživanja, pronašla odgovore u vjeri. Sada režira filmove koji se prikazuju na filmskim festivalima i televizijama širom svijeta. Majka je dvoje djece koju odgaja da znaju za svoj identitet, ali da budu građani svijeta.

muslimani-bih2.jpg - ‘Živjeti islam’ – priča o životu bh. muslimana

Nirha Efendić je, nakon progona i srebreničkog genocida, doktorirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Zaposlena je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine I majka troje djece. Odgaja ih da budu ponosni na svoj identitet, da ne zaborave prošlost ali da se bore za bolju budućnost. Svim ovim ljudima vjera je vrlo važan dio njihovog identiteta.

Osim profesionalnih dostignuća, svi imaju uspješne bračne živote i odgajaju djecu da budu uspješni članovi ovog društva. Ovi akteri uspješno spajaju svjetovne i duhovne obaveze u svojim životima. Ovo je dokumentarni film o uspješnim ljudima, koji su napravili karijere, ali im privatni život i porodica nisu trpjeli zbog toga - realizovali su se i poslovno i privatno. Svi oni su korisni članovi društva u kojem živimo.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar