Konaković: Vole BiH, ali nisu protiv mita i širenja korupcije

U organizaciji Balkanskog centra za analizu i studije (BALANS) u Sarajevu je tribinu održao Elmedin Konaković, bivši premijer Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Narod i pravda, prenosi INS.

Konaković je govorio o temi “Politički aktivizam: između nominalnog jedinstva i etičkih principa”, istaknuvši da nominalno jedinstvo sa zanemarivanjem i ignorisanjem etičkih principa nije često donosilo nikakvu posebnu korist Bošnjacima u proteklom periodu.

Kad je u pitanju državotvornost Bosne i Hercergovine, svako onaj ko je određen da Bosna i Hercegovina uspije, ističe Konaković, bio je jedinstven u svom iskazivanju patrotizma, ali problem nastaje kada treba konkretno raditi na terenu i usprotiviti se lošoj praksi uzimanja mita, širenja korupcije i produktivnog vođenja ministarstava i javnih ustanova i preduzeća, prenosi BALANS.

Konaković je također govorio o primjerima tokom svog političkog angažmana u SDA, rekavši da mu nije zamjerano kada je kao član SDA često kritikovao svakog stranačkog kolegu ili stranku kada je smatrao da su učinjene greške u određenim slučajevima.

Ipak kada je kao premjer počeo ukazivati na rješavanje određenih prakitčnih primjera kao što je bio problema sa KJKP Vodovod Sarajevo, ZOI 84, dešavanja oko MUP-a Kantona Sarajevo i rada komesara naišao je na veliki otpor u realizaciji rješenja za mnoge probleme koji su se godinama nagomilavali.

Istakao je i nekoliko drugih primjera gdje pod izgovorom jedinstva često su se donosile odluke i prakse koje su bile protiv bilo kakvih etičkih principa i u političkom djelovanju.

Konaković je odgovarajući na pitanja također istakao da kad je u pitanju Narod i pravda spremni raditi sa svim poštenim pojedincima i strankama koji nisu optrećeni ličnim interesima i izbornim kalkulacijama. Napomenuo je također da kad su u pitanju Bošnjaci, treba postojati jedan zajednički interes i ideja nacije koja okuplje sve Bošnjake bez obzira na njihovu političku orijentaciju.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar