Bliski istok gori: Otvorena Ambasada SAD-a u Jerusalemu

Bliski istok gori: Otvorena Ambasada SAD-a u Jerusalemu

Američka ambasada u Jerusalemu otvoreno je u popodnevnim satima, a taj je potez izazvao masovne proteste Palestinaca i strahove u vezi s daljnjim jačanjem nasilja.

"Sjedinjene Američke Države danas i službeno otvaraju svoju ambasadu u Jerusalemu", potvrdio je u pozdravnom govoru David Friedman, američki ambasador u Izraelu.

Prethodno je tokom dana izraelska vojska ubila najmanje 41, a ranila više od 1.900 Palestinaca za vrijeme protesta koji se održavaju na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze.

Polovica je ranjena bojevom municijom, a među njima i veliki broj žena i djece te najmanje 11 novinara, priopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Protest se održava uoči godišnjeg obilježavanja Nakbe, ili "katastrofe", kojim se obilježava dan kad je država Izrael osnovana 1948., što je dovelo do protjerivanja stotina tisuća Palestinaca.

Datum otvaranja ambasade brižljivo je biran kako bi se podudario s Danom Jeruzalema, 51. godišnjicom koju Izraelci nazivaju "ujedinjenjem" grada nakon rata 1967. godine.

"Dugo smo čekali na ovaj trenutak, jer je Izrael odredio Jeruzalem kao glavni grad još 1948. nakon stvaranja države. Izrael je suverena nacija, koja, kao i svaka druga suverena država, ima pravo odlučiti koji će grad biti njezin glavni grad. Stvarnost je da je Jeruzalem njihov glavni grad i mi smo priznali Jeruzalem za stvarni glavni grad. Danas idemo korak dalje otvaranjem veleposlanstva u Svetoj zemlji", rekao je Trump.

"Naša je najveća nada mir i SAD je u potpunosti posvećen tomu da se održi dugoročni mirovni sporazum i ukloni status quo na svetim mjestima. SAD će uvijek biti saveznik Izraelu u potrazi za slobodom i mirom. Ovim činom potvrđeno je prijateljstvo prema Izraelu, Palestincima i svim susjedima", dodao je američki predsjednik.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar