Spasio milione djece, danas posljednji put dao krv

Spasio milione djece, danas posljednji put dao krv

Dobrovoljni darivatelj krvi iz Australije koji je zahvaljujući rijetkom tipu krvi spasio, kako se vjeruje, živote preko dva miliona nerođene djece, koja su trebala anti-D imunoglobulin, dao je u petak u Sydneyju posljednji puta krv.

Taj je 81-godišnjak uporno darivao krv kroz 63 godine.

Okružen majkama i njihovim bebama, James Harrison medicinskoj je sestri pružio "zlatnu ruku" kako bi mu posljednji put izvadila krv, posebnu po tome što konstantno proizvodi visoke razine antitijela, vrijednih u proizvodnji anti-D injekcija.

Od njegove plazme proizvodi se anti-D imunoglobulin koji se daje Rh negativnim majkama po rođenju Rh-pozitivnog djeteta, čime se spriječava razvoj Rh protutijela, prenosi Hina.

Majke i djeca ponekad nemaju kompatibilna obilježja krvi, kao što je slučaj kad su djeca Rh-pozitivna, a majka Rh-negativna.

Nakon rođenja Rh-pozitivnog djeteta, Rh-negativna majka dobija injekciju anti-D imunoglobulina kako bi se spriječilo stvaranje protutijela koja bi napala crvena krvna zrnca Rh-pozitivne djece u budućim trudnoćama.

Harrisonove donacije pomogle su australskim majkama, njih više od dva miliona, da na svijet sigurno donesu svoje bebe, objavio je Crveni križ.

Harrison je inspiraciju za dobrovoljno darivanje dobio kada je imao 15 godina, kada je trebao 13 litara krvi tokom jedne velike operacije.

To ga je navelo da počne davati krv čim je napunio 18 godina, 1954., puno ranije nego su znanstvenici otkrili rijetku kombinaciju Rh-negativne krvi i anti-D antitijela u njegovoj krvi.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar