Maglaj: Proizvode ambalažu za Kinder, Lidl, DM, Ferrero, Aldi...

Maglaj: Proizvode ambalažu za Kinder, Lidl, DM, Ferrero, Aldi...

Proizvodnja limene ambalaže rijetkost je u regiji. Nešto manje od godinu dana jedna takva kompanija djeluje u BiH, gdje radi za renomirane kupce. Posla je sve više, prenosi bh. informativni servis INS.

Kako javlja Al Jazeera Balkans u novom izdanju emisije Al Jazeera Business, kompanija se bavi proizvodnjom limene ambalaže za prehrambenu, farmaceutsku i automobilsku industriju.

Proizvodnje ima dosta, a potpuno je orijentirana za izvoz.

„Radimo za velike brendove Ferrero, Kinder, Bosch, Lidl, Aldi, DM, dosta za Disacaunter radimo“, kaže, uz ostalo, Edin Kukavica, vlasnik ADV PAX Maglaj.

Edin je odrastao u Njemačkoj. Zajedno sa suprugom, započeo je posao sa matičnom kompaijom ADV koja je u toj zemlji važan igrač u proizvodnji limenih kutija.

Dok u Maglaju namjeravaju godišnje proizvoditi tri miliona limenki, gro proizvodnje im je na Dalekom istoku.

„Radimo u Kini 14 miliona limenki po godini. Idućih pet godina sigurno nećemo kompletnu proizvodnju povući otud. Ali, korak po korak, planiramo polako sve više ovamo da dolazimo“, rekao je Kukavica.

Prvi im je korak bio ovdje uložiti milion eura. Važno im je bilo da dio proizvodnje prebace u Evropu.

Odlučili su se za rodnu BiH ne zbog jeftinije cijene proizvodnje, već brzine transporta ukoliko kupac to zahtijeva.

„Kad nešto naručimo u Kini, to traje tri mjeseca, dok se sve završi i dođe brodom do krajnjeg kupca. A ovdje možemo u roku od 40 dana napraviti limenke i isporučiti ih do mušterije“, kazao je Kukavica.

Trenutno u Maglaju radi 45 radnika u dvije smjene. Proizvode kutije za hranu, igračke ili dječiji školski probor, prenosi INS.

Jedan od prvih poslova radili su za njemački DM. Čak 60.000 limenih kutija za dječije flastere plasirali su na tamošnje tržište, izvještava novinar Boris Gagić.

Za Aldi su isporučlili pola miliona limenki za začine. A posla im ne manjka.

„Naruđbi imamo i više nego možemo uraditi. Planiramo širenje proizvodnje“, kaže Suvad Ahmetspahić, direktor proizvodnje.

Novinar Al Jazeere Balkans razgovarao je i saradnicima u porizvodnji.

Prilog o firmi iz Maglaja pogledajte ovdje...

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar