„Narod i pravda“: Sve se lomi preko leđa radnika, to je nedopustivo!

„Narod i pravda“: Sve se lomi preko leđa radnika, to je nedopustivo!

Povodom Međunarodnog praznika rada stranka „Narod i pravda“ uputila je saopćenje za javnost kojeg prenosimo u cijelosti:

Praznik rada i dan odmora ponovo su prilika da realno sagledamo stanje u našem društvu i još jednom potvrdimo da živimo u vremenu u kojem se svi nagomilani problemi naše ekonomije lome preko leđa radnika te da su njihova prava manja nego ikad. Nezaposlenost, desetine hiljada radnika bez povezanog radnog staža, minimalne plate nedovoljne za život čovjeka i njegove porodice, prekovremeni sati koji se ne plaćaju, radnici bez prava na liječenje zbog neplaćenih doprinosa, naša su realnost.

Država velikim nametima i drugim administrativnim okovima sputava realni sektor, spriječava njegov razvoj, a samim tim i mogućnost za povećanje plata i poboljšanje uslova rada.

Siva ekonomija i crno tržiste uništavaju naše društvo, a sistem ne pokazuje spremnost na borbu protiv ovih pojava. Naprotiv, propisi stimulativno djeluju na njihov razvoj.

Država izlaz vidi u strogim propisima i nametima, a poslodavac u tom okruženju traži rješenja u smanjenju primanja i povećanju obima posla uposlenika.

Sa nadom da ćemo naredni praznik rada dočekati sa stručnim ljudima u institucijama koji shvataju da je rasterećenje realnog sektora, povećanje plata uposlenicima, posebno povećanje minimalne plate, stroga kontrola sive ekonomije i njeno uvođenje u sistem, te na kraju povećanje krajnje potrošnje i zaposlenosti, jedini ispravan put za našu zemlju, od srca čestitamo 1. maj svim vrijednim, poštenim i časnim radnicima u našoj domovini“.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar