Sabor IZBiH: Zašto se Alikadić-Husović oštro usprotivila imenovanju hafiza Kenana Musića za novog glavnog imama

Sabor IZBiH: Zašto se Alikadić-Husović oštro usprotivila imenovanju hafiza Kenana Musića za novog glavnog imama

Piše: Faruk Vele

Nakon što je sarajevski muftija, fetva-i-emin Islamske zajednice u BiH, prof. dr. Enes ef. Ljevaković u četvrtak uručio dekret novom glavnom imamu, uglednom alimu, profesoru hadiskih zanosti na Fakultetu islamskih nauka, poznatom predavaču i hafizu, dr. Kenanu Musiću, što je izazvalo pozitivne reakcije vjeričkih krugova, već u subotu se suočio sa svojevrsnim optužbama i pitanjima zašto je to učinjeno.

Kako bh. informativni servis INS saznaje iz više izvora, tokom jučerašnjiih saborskih pitanja, članica Sabora IZBiH, nekadašnja federalna parlamentarka, prof.  dr. Amila Alikadić-Husović, oštro je protestirala zbog ovakve odluke. Zatražila je objašnjenje od muftije Ljevakovića zašto je smijenjen dugogodišnji glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, naglašavajući njegove kompetencije i prednosti nad Musićem.

Iznijela je tvrdnje da je Muftijstvo sarajevsko potpalo pod utjecaj priča rekla-kalaza i navodnih neosnovanih optužbi protiv Dautovića, o čemu je bilo govora u javnosti, te je valjda olako poseglo za njegovom smjenom.

Dautović je na dužnosti glavnog imama bio bezmalo 20 godina, a prije toga je bio imam u džamiji Fehradija u Sarajevu, odgajatelj i profesor tefsira u Gazi Husrev-begovoj medresi i generalni sekretar Udruženja imama "Ilmija".

Prema riječima svjedoka, atmosfera na Saboru je bila mučna, a muftija Ljevaković će pismeno dostaviti odgovore na tražena pitanja članice Sabora IZBiH prof. dr. Amile Alikadić-Husović, koja se odnedavno vratila na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Nije poznato šta je ponukalo Alikadić-Husović na ovakvu oštru reakciju, no nije bez  osnova pretpostavka da je to ustvari reakcija krugova bliskih ef. Dautoviću koji su očito iznenađeni posljednjom odlukom muftije Ljevakovića. Bez obzira što je sarajevski muftija zahvalio Musićevom prethodniku na "uspješnom radu i brojnim sprovodenim aktivnosima" .

Inače, hafiz doc. dr. Kenan Musić je završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1998. godine. Diplomirao je na Teološkom fakultetu (Usuli-d-din), odsjek hadisa, Univerziteta El-Azhar u Kairu i Šerijatsko-pravnom fakultetu (Kulijje eš-Šeri'a) Univerziteta u Damasku.

Magistrirao je i doktoriorao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar