Slučaj "Stanišić i Simatović": Hoće li Srbija biti proglašena odgovornom za agresiju?

Slučaj "Stanišić i Simatović": Hoće li Srbija biti proglašena odgovornom za agresiju?

Zaštićeni svjedok optužbe na ponovljenom haškom procesu protiv bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija, optuženima za ratni zločin u Hrvatskoj i BiH, iskaz dao iza zatvorenih vrata.

Branioci Stanišića i Simatovića prethodno su tražili da svjedočenje bude otvoreno za javnost, ali je Raspravno vijeće to odbilo.

Simatovićev branilac Vladimir Petrović ocijenio je da je ono što je svjedok naveo u pisanoj izjavi “potpuno nevjerovatno i fantastično” i da je, stoga, u interesu pravde da njegov iskaz bude javan.

Petrović je kazao i da svjedok u izjavi navodi “Hijene” kao jedinicu za koju tvrdi da je bila pod Simatovićevom komandom, a da ni na prvom, ni na ponovljenom suđenju niko to nije spomenuo.

Odbijajući zahtjev Odbrane da iskaz svjedoka bude javan, predsjedavajući sudija Burton Hall ostavio je otvorenom mogućnost da njegovo svjedočenje bude naknadno objavljeno.

Svjedočenje na zatvorenoj sjednici najviši je nivo zaštite identiteta svjedoka u procesima pred sudskim Mehanizmom u Haagu, pravnim nasljednikom Haškog tribunala, koji sudi Stanišiću i Simatoviću.

Prvooptuženi Stanišić ne prisustvuje suđenju jer je zbog bolesti na privremenoj slobodi u Srbiji od jula prošle godine.

Drugooptuženi Simatović prisustvuje procesu u haškoj sudnici.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno sutra.

Stanišića, koji je od 1992. bio šef SDB-a Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine. U četiri tačke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Proces Stanišiću i Simatoviću posljednji je u kojem će sudije utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije nije bio osuđen za ta zlodjela.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar