Naša stranka: Predizborni skup Erdogana u Sarajevu je provociranje EU

Naša stranka: Predizborni skup Erdogana u Sarajevu je provociranje EU

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u maju dolazi u Sarajevo gdje će održati veliki predizborni skup. U saopćenju naše stranke podsjeća se da mu to nisu dopustile Njemačka i Austrija.

Iz Naše stranke podsjećaju da se sve dešava pred izbore u Turskoj, ali je najavljeni događaj nemoguće ne promatrati u perspektivi oktobarskih izbora u BiH: Erdogan dolazi 20. maja, a Stranka demokratske akcije obznanit će 26. maja ime svog kandidata za člana Predsjedništva.

Uzimajući u obzir sve navedeno, iz Naše stranke upozoravaju: 

"Ne možemo da vjerujemo da rukovodstvo Stranke demokratske akcije ne sagledava katastrofalne političke posljedice održavanja najavljenog skupa, koji se ne može shvatiti drukčije nego kao provociranje Evropske unije, i provociranje nekih političkih snaga u našoj zemlji. Njihov pristanak značit će samo jedno: da nemaju više načina da se izvuku iz stiska Erdogana, čak i kada se od njih iznuđuju potezi koji Bosni i Hercegovini nanose očitu štetu.

Imamo li u vidu istu takvu ponižavajuću snishodljivost, u jednom dijelu zemlje, prema Putinu, jasno je da Bosna i Hercegovina, trudom svojih najodgovornijih političara, svjesno prihvata status monete za potkusurivanje, u kojoj će se – kao u nekim zemljama Bliskog Istoka – velike sile sukobljavati indirektno, putem opunomoćenika. I tu ne treba velika mudrost da se shvati ko će na kraju stradati."

Ovakva najava, nakon uznemirujućeg posjeta Valentine Matvijenko, čini nas jačim u uvjerenju da je jedini spas za BiH kraj vladavine etnopolitika koje BiH u međunarodnim odnosima vide kao poligon za odmjeravanje snaga velikih sila. Uvjereni smo također da to znaju i građani, i da će im u oktobru dati otkaz", stoji u saopćenju Naše stranke.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar