Zijad Bećirović: BiH je potrebna mudra politika

Zijad Bećirović: BiH je potrebna mudra politika

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane dr. Zijad Bećirović ocijenio je da je govor predsjednice Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko u Domu naroda Parlamenta BiH posljedica međunarodnog konteksta, koji je, smatra Bećirović, „vrlo nepovoljan i za Rusiju, ali i za Bosnu i Hercegovinu.

„Zapadna sile smanjile su pozornost u BiH, i otvorile vrata Rusiji, naročito kada su im se neki domaći političari sami ponudili da obave prljav posao sa Rusku Federaciju“, rekao je Bećirović u Dnevniku na TV1, prenosi novinska agencija Patria.

Matviyenko je optužila zapadne sile da se miješaju u unutrašnja pitanje Bosne i Hercegovine, pozvala je na zatvaranje OHR-a kao i na to da vlasti u BiH o svojoj sudbini trebaju odlučivati samostalno, dok je istovremeno govorila i o tome da Rusija zagovora da se vlast u BiH podijeli između dva bh. entiteta, da pravosuđe treba restrukturirati, dok je rat u Bosni i Hercegovini ocijenila građanskim sukobom.

„Ruska Federaciji griješi što ima promotore kakvi su Ivica Dačić i Milorad Dodik. To nije interes Ruske Federacije“, rekao je Bećirović, dodajući da ni Bosni i Hercegovini nije u interesu da ima loše odnose prema Ruskoj Federaciji.

„Ovakvi promotori Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini prije svega nanose štetu Ruskoj Federaciji“, dodao je Bećirović.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije smatra da Bosna i Hercegovina mora imati dobru saradnju sa svim zemljama, prije svega sa susjedima, a onda i sa drugim zemljama u svijetu „jer se nalazi na geopolitičkoj raskrsnici.“

Na pitanje može li BiH imati dobre odnose i sa Rusijom i za Zapadom, Bećirović je rekao da domaći političari ne vode autohtonu politiku Bosne i Hercegovine, jer se stvara utisak da rade za druge države a ne za vlastitu zemlju.

Na pitanje kako cijeni reakcije bh. političara na govor Matviyenko, rekao je da su te reakcije zakašnjele. 

„Bh. političari moraju vodi proaktivnu politiku na način da je Bosna i Hercegovina dobrodošla na sve četiri strane svijeta, ali očito da to nisu u stanju uraditi“, zaključio je direktor IFIMES-a. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar