SAD o Dodiku: Negiranje genocida i zabrana bosanskog jezika kršenje ljudskih prava!

SAD o Dodiku: Negiranje genocida i zabrana bosanskog jezika kršenje ljudskih prava!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, zvaničnici njegove stranke i manjeg bh. entiteta su iznova negirali da su srpske snage počinile genocide u Srebrenici, uprkos presudama više domaćih i međunarodnih sudova, navodi se u najnovijem izvještaju američkog State departmenta o kršenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Pomoćnik američkog državnog sekretara John Sullivan je prezentirao izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu za 2017., a poseban dio je posvećen našoj zemlji. Dodikovo negiranje genocida je evidentirano kao djelo promoviranja diskriminacije. Osim toga, američki izvještaj detaljno navodi kršenja ljudskih prava bošnjačkih povratnika u Republiku Srpsku kojima se uskraćuje pravo da u školama uče bosanski jezik.

„Učenici povratnici se suočavaju sa barijerama u njihovom pravu na jezik. Četvrtu godinu zaredom roditelji više od 500 bošnjačkih učenika bojkotuju škole jer ne mogu učiti bosanski jezik, nego im se nameće formalni naziv „jezik bošnjačkog naroda“. I u FBiH u Kantonu 10 Srbima se ne dozvoljava da koriste srpski jezik – navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

Kada su u pitanju kršenja ljudskih prava, istaknuto je, najviše se radilo o pitanjima „grubog postupanja i ugrožavanja života u zatvorima“, zato ograničavanja slobode medija, zastrašivanja i prijetnji protiv novinara i medija.

Izvještaj pominje da su pritisci na medije i novinare nastavljeni, te pominju slučaj prijetnji upućenih uredniku N1 Amiru Zukiću i novinarki te televizije Adisi Imamović prošle godine, od strane portala bosnjaci.net.

Izvještaj cijeni da u BiH nema političkih zatvorenika ili pritvorenika, niti politički motiviranih ubistava.

„Ustav BiH pruža pravo za fer suđenje u građanskim i krivičnim pitanjima, a entitetski ustavi omogućavaju neovisno sudstvo. Ali, političke stranke i osobe iz organiziranog kriminala nekada utječu na državno i entitetsko pravosuđe u politički osjetljivim slučajevima“, – navedeno je u izvještaju.

Nisu evidentirani slučajevi antisemitizma, ali jeste raširena korupcija i slučajevi diskriminacije manjina. Također, zabilježeni su slučajevi policijske brutalnosti te procesuirani slučajevi korupcije u policijskim redovima.

„Civilne vlasti imaju efektivnu kontrolu i koordinaciju nad agencijama za provođenje zakona, nedostatak jasne podjele između 16 policijskih agencija je nekada rezultirao konfuzijom i preklapanjem“, – istaknuto je u izvještaju State departmenta, saznaj NICK.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar