Najnoviji izvještaj MMF-a: BiH nastavlja ekonomski rast

Najnoviji izvještaj MMF-a: BiH nastavlja ekonomski rast

Bosna i Hercegovina će nastaviti blagi ekonomski rast, iako će u široj regiji doći do neznatnog pada ubrzanog ekonomskog razvoja, navodi se u najnovijem izvještaju o globalnoj ekonomiji koji je objavio Međunarodni monetarni fond, piše Nezavisni istraživački centar NICK.

MMF je objavio izvještaj povodom proljetnog zasjedanja skupštine koja se održava u Washingtonu, a gdje će boraviti i bh. delegacija sa predstavnicima Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada i Centalne banke BiH.

MMF predviđa da će ekonomski rast BiH ove godine biti 3,2 posto što je za 0,5 posto više nego prošle godine. Prema prognozama ove institucije rast će bit nastavljen i u 2019. i to za 3,5 posto, da bi do 2023. godine ekonomski rast godišnje dostigao 4 posto. To je u skladu sa prosjekom u regiji Zapadnog Balkana, a Srbiji se predviđa identičan rast kao i za BiH za period od pet godina. Hrvatska ekonomija će rasti sporije, kao i makedonska i albanska.

Prema procjemama MMF BiH će, uz Srbiji i Tursku, 2023. godine imati najviši ekonomski rast u široj regiji koja, osim država zapadnog Balkana uključuje i Poljsku, Bugarsku, Mađarsku i Rumuniju.

„Ekonomski rast u ovom dijelu Evrope će usporiti sa 5,8 posto koliki je zabilježen prošle godine do 4,3 posto u ovoj godini. Nastavit će padato do 3,7 posto u 2019. Povoljni vanjski uvjeti su doveli do pojačanaj aktivnosti u regiji i bržeg korištenja EU fondova – navedeno je u izvještaju, saznaje NICK.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar