BiH do 11. jula dobija zeleno svjetlo za MAP?

BiH do 11. jula dobija zeleno svjetlo za MAP?

Bosna i Hercegovina bi do 11. jula ove mogla napraviti veliki korak ka članstvu u Sjevernoatlanskom savezu (NATO) i dobiti odobrenje za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP), saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Tada će naime, u Briselu biti održan samit država najjačeg vojnog saveza na svijetu. Do tada bi, kako saznajemo, sve države članice ovog bloka trebale dati saglasnost, a nakon što je BiH ispunila ranije postavljene uvjete.

Kako nam je potvrđeno, sutra će u Briselu sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom o tome razgovarati predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Riječ je vrlo važnoj posjeti bh. lidera sjedištu NATO-a, koja dolazi samo nekoliko dana prije sastanka ministara vanjskih poslova Alijanse koja će se održati krajem ovog mjeseca. Sve to su ubrzane pripreme za pozitivnu odluku za BiH, a nakon što je utvrđeno da je na ime BiH uknjiženo više od polovice perspektivnih vojnih lokacija.

Danas je kako saznajemo, u Ankari Stoltenberg, između ostalog  o BiH razgovarao i sa predstavnicima Turske koji snažno podržavaju aktiviranje MAP-a za BiH. Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je rekao čelniku Alijanse da Ankara podržava BiH.

"Turska podržava pristupanje BiH, Gruzije i Makedonije NATO-u. Očekujemo da će to biti potvrđeno na predstojećem samitu NATO. Podržavamo uključenje tih država ",rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ankari, a nakon sastanka sa Stoltenbergom.

Aktiviranje MAP-a značilo bi pokretanje dodatnih mehanizama koji bi ubrzali pristup i punopravno članstvo u NATO.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar