Izetbegović: Ne smijemo se zatrovati mržnjom!

Porodice i prijatelji ubijenih civila, predstavnici političkog i društvenog života u Bosni i Hercegovini, polaganjem cvijeća na Šehidskom obilježju kod Donje džamije u Ahmićima obilježili su 25. godišnjicu od masakra nad bošnjačkim civilima u tom selu, javlja Anadolija.

I danas su se članovi porodica, kao i svih ranijih godina, prisjetili sinova, kćerki, očeva, braće, muževa, amidža, komšija i prijatelja.

U obraćanjima je, između ostalog, navedeno da je na današnji dan 1993. godine, sa ezanom kao signalom počeo napad koji je završio ubistvom 116 nedužnih civila. Istaknuto je da su na taj dan ”porušene i dvije džamije, škola, bosanske kuće i sve ono što je podsjećalo na bošnjaštvo, na muslimane”.

”Sjećanje na 16. april, na naše šehide i njihovu žrtvu nikada neće i ne smije prestati. Danas šaljemo poruku, sa ovog skupa u Ahmićima, da nismo i da nikad nećemo zaboravit naše šehide i šehide BiH i nikada nećemo zaboraviti ko i na koji način ih je nedužne, kao civile, ubijao”.

Obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je podsjetio da mještani Ahmića najbolje znaju šta se desilo na današnji dan prije 25 godina.

“Nama, muslimanima, to nikad neće biti jasno. Znamo da se to desilo. Kako su bili spremni da takve stvari urade, zašto su to uradili. Hvala Bogu, nama nije jasno. Da bi zlikovca shvatili, morate imati malo zla u sebi, da bi to prepoznali i da bi se za to pripremili. Nama se to izdešavalo diljem BiH”, rekao je Izetbegović.

Istakao je da se ubijeni ne mogu vratiti, ali je moguće sačuvati djecu i unuke kako se takve stvari više nikad ne dese.

“Nakon svega što je prošlo treba podvući crtu i dobro se zadubiti u sve elemente toga šta nam se desilo. Mi živimo sa Srbima i Hrvatima stotinama godina i nastavit ćemo da živimo. Mi se ne smijemo otrovati mržnjom i željom za osvetom spram Srba i Hrvata”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je malo naroda dobrih kao što je bošnjački, sklonih praštanju, merhametli, hrabrih.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar