Ahmići šalju poruku da se ne ponovi 16. april 1993. godine

  • (Foto: AA)
  • (Foto: AA)
  • (Foto: AA)

Učenjem Ja-sina na Šehidskom mezarju u Vitezu i u džamiji počelo je današnje obilježavanje 25. godišnjice od masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići kod Viteza, javlja Anadolija.

Porodice, prijatelji i komšije posjetili su u prijepodnevnim satima mezare civila na Šehidskom mezarju u Vitezu, proučili Fatihu i Ja-sin i poručili da se događaji koji su se dogodili prije više od dvije decenije ne mogu zaboraviti.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane Džokeri i Maturice izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Habiba Ramić je kobnog dana izgubila muža Zenura, djevera, rođake… Tog 16. aprila nije bila u Ahmićima.

"Uradili su to što su i namjeravali. Jutros, kada sam ustala na rani sabah-namaz, došla su sva sjećanja. Sve je bilo isto. Valjda će se to nekad izbrisati", ispričala je Habiba koja se nije vratila u Ahmiće s djecom. Živi u Zenici.

"Nemam snage da budem tu. Nisam se mogla vratiti, bile se prejake emocije. Nisam imala hrabrosti", dodala je Habiba.

Mahir ef. Husić, imam u Ahmićima, podsjetio je da se danas obilježava 25. godišnjica stradanja Bošnjaka Ahmića, Viteza...

"Prije 25 godina na ovim prostorima, u ovo vrijeme kada razgovaramo, samo se osjetio dim, krv, bol...", istakao je Husić.

Ahmići, istakao je, danas šalju poruku da se ne ponovi i ne zaboravi ono što se dogodilo na današnji dan 1993. godine.

"Jasnu i glasnu poruku da nismo i nikad nećemo zaboraviti šehide Ahmića i BiH. Odgajat ćemo i naše generacije da nikad ne zaborave ko je i na koji način to uradio, i kako nam se to nikada više ne bi ponovilo", naglasio je Husić.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar