Zatražene sankcije Kanade prema Miloradu Dodiku (VIDEO)

Zatražene sankcije Kanade prema Miloradu Dodiku (VIDEO)

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGC), profesor Emir Ramić, uputio je otvoreno pismo premijeru i ministru vanjskih poslova Kanade u povodu, kako je navedeno, anticivilizacijskih izjava predsjednika RS Milorada Dodika na skupu u Bratuncu, prenosi INS.

- Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska  kampanja Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska, se mora konačno zaustaviti i sankcionisati. U ime Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, tražimo da Kanada sankcioniše i zaustavi Milorada Dodika, glavnog generatora destrukcije države Bosne i Hercegovine, kao i njegove saveznike iz entiteta Republika Srpska i Republike Srbije, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost. Svojim antidržavnim djelovanjem blokiranju bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije - navodi prof. Ramić.

Takvo ponašanje je, dodao je, suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu.

-Suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog, za svakog čovjeka i svaku civilizaciju. Takvo ponašanje unosi nemir i strah  u javni život Bosne i Hercegovine, regije i Evrope. Takvo ponašanje unosi i nemir i strah i među kanadske Bošnjake, od kojih su većina žrtve genocida. Dodikove izjave su krajnje skandalozne, fašističke i šovinističke, kojim negira genocid i velića pravosnažno osuđene vođe ratnih zločinaca, prijeti otcjepljenjem entiteta Republika Srpska, organizuje antidržavne referendume, uskraćuje osnovna ljudska prava i slobode povratnicima u entitet Republika Srpska, podriva suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. Povratak izbjeglica nije okupacija, kako to Dodik sramno, neljudski izjavljuje, već elementarno ljudsko pravo – naveo je. Podsjeća da je na javnom skupu u Bratuncu 7. jula, Dodik za bošnjačke povratnike u Podrinje rekao da su se “vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu”. Takva dehumanizirajuća izjava ponovo je ponizila preživjele žrtve genocida, ponizila je istinu i pravdu, naglasio je.

- Po Miloradu Dodiku, Bošnjaci, starosjedioci Podrinja su okupatori, genocid počinjen nad njima je pozitivan, a njihov povaratak je ponovna okupacija i treba je spriječiti. Time on poziva na novi genocid u Bosni i Hercegovini, što je u direktnoj suprotnosti sa višegodišnjim naporima Kanade za bolju budućnost bosanskohercegovačke države. Dodikov termin ‘otadžbinski rat’, je skandalozan jer je upravo taj rat odgovoran za genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Radi se o najopasnijoj praksi jednog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od završetka oružanog djela agresije i genocida. Ovom antobosanskom praksom Dodik je potvrdio kontinuitet ugrožavanja stabilnosti države Bosne i Hercegovine, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet. Ugrozio je i stabilnost regije i Evrope i ponizio sve dosadašnje napore Kanade u vezi bolje budućnosti Bosne i Hercegovine. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena u kome je počinjen genocid mogu biti žrtve Dodikovog govora mržnje i manipulacije nekažnjenih ideologa ili podržavalaca genocida i doći u priliku da ponove genocid. To se odlučnom akcijom mora sprijećiti – istaknuto je iz IGC.

Imajući u vidi navedeno profesor Ramić i IGC pozivaju vlasti Kanade  da „konkretnim i odlučnim mjerama odgovore na „ove ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine“, da Dodiku zabrane ulazak u Kanadu, blokiraju eventualnu njegovu imovinu u Kanadi, te da njega i njegovu političku partiju stave na crnu listu u Kanadi.

- Takođe pozivamo Kanadu da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini zatraži od svih članica da se hitno oglase po pitanju ovih opasnih, nacionalističkih prijetnji.  Imajući u vidu da su na skupu na kome je Dodik izrekao navedene anticivilizacijeske prijetnje bili prisutni srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević, te da se isti do sada nisu oglasili i osudili Dodikov govor mržnje, smatramo korisnim po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu da Kanada predloži članicama Evropske unije da u procesu otvaranja novih poglavlja za pregovore o priključenju Republike Srbije Evropskoj uniji postave uvjet da ta zemlja mora priznati odluke međunarodnih sudova o genocidu u Republici Bosni i Hercegovini i da ne pregovaraju sa onima koji negiraju odluke međunarodnih sudova, jer ukoliko neko ne poštuju te odluke kako će poštovati druge evropske standarde – istakao je Ramić, prenosi INS, te zaključio:

-Kanada kao jedna od lidera u svijetu u oblasti ljudskih prava i sloboda i kao država koja je politički, odlukom Parlamenta,  priznala pravno potvrđen genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini od strane najvažnijih svijetskih sudova, ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavi negiranju genocida u Bosni i Hercegovini i najoštrije osudi kontinuitet govora mrženje od strane Dodika i njegovih istomišljenika.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar