„Tada&Sada“: Kako je nastao i zašto je nestao „Energoinvest“

U šestom nastavku odličnog serijala „Tada&Sada“ Al Jazeere Balkans, Goran Milić istražuje kako su nastali, razvijali se i nestali veliki privredni sistemi po kojima je Bosna i Hercegovina bila prepoznatljiva, poput „Energoinvesta“.

Također, podsjeća kako su se u Jugoslaviji dobivali stanovi, dijelile stipendije...

„To je jedan od najvećih zločina koji je počinjen nad ekonomijom BiH. To je svojevrsni ekonomski genocid! Jer, uništiti firme poput „Energoinvesta“, „Unioinvesta“, „Šipada, „Famosa“ i niza drugih frabrika i sistema, zaista je bio zločin. Uradili su to za račun stranaca, domaći kvislinzi“, kazao je Nijaz Skenderagić govoreći o uništavanju velikih privrednih sistema.

Milić donosi i drugu stranu ove priče, te ističe da se ne može reći kako u BiH danas nema dobrih, ne velikih, ali svjetski konkurentih kompanija.

„Violeta“ iz Gruda, „Grafo-Tisak“, ASA Grupacija, „Bekto Precisa“  i druge iz Banje Luke, Tešnja i drugih bh. gradova dobro rade i dobri su izvoznici, navodi Milić.

Sa Milićem razgovaraj u Bakir Izetbegović, Ejup Ganić, Zlatko Lagumdžija, Bakir Nakaš, Petar Ćorluka, Zdravko Rajić, Dušan Marković, Emil Pjano, Hana Hrapović, Snježana Kopruner, Asad Nuhanović, Nedim Lulo...

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar