'Dani vakufa' - Postavljen temelj za gradnju tržnog centra u Sanskom Mostu

'Dani vakufa' - Postavljen temelj za gradnju tržnog centra u Sanskom Mostu

Na Hamzi-begovom vakufu  u Sanskom Mostu postavljen je kamen temeljac za gradnju vakufskog tržnog centra, a vrijednost projekta je oko 3.500.000 KM.

Današnju svečanost organizirala je Vakufska direkcija IZ u BiH u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim, Medžlisom IZ Sanski Most u okviru manifestacije „Dani vakufa“.

Intencija Vakufske direkcije IZ u BiH je osnažiti ekonomiju Bosne i Hercegovine, a otvaranje i izgradnja infrastrukturnih privrednih objekata doprinijet će ekonomskom razvoju lokalnih zajednica u BiH, prenosi Fena.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović je kazao da će upravo izgradnja savremenog megaprojekta tržnog centra omogućiti otvaranje novih radnih mjesta za mlade.

Vakufski tržni centar će sadržavati oko 9.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, na površini  od 6.000 kvadratnih metara, sa svim pratećim objektima, restoranima, dućanima...

Projekt  se radi u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske.

- Namjera je da građanima općine Sanski Most i Medžlisu ponudimo alternativu kojom će se smanjiti odliv mladog stanovništva sa ovih prostora - kazao je Zajimović za Fenu.

Očekuje se da će izgradnja tržnog centra biti završena naredne godine, a s obzirom na veliki kapacitet prostora bit će uposleno više od 200 radnika, mladih ljudi.

- To nije mali broj uposlenih i mislimo da će time građani općine Sanski Most ali i Medžlis dobiti sigurna radna mjesta - naglasio je Zajimović.

Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske  Rifet Turker je uz iskrene čestitke na izgradnji Vakufskog tržnog centra ukazao na misiju vakufa, te podsjetio da islamska civilizacija vjekovima oživljava osjećaje dobra i dobrote.

- Trenutna infrastruktura  tržnog centra  će se poboljšati, te će se pretvoriti u novi tržni centar koji zadovoljava sve standarde. Za širenje društvenog zajedništva, nalazit će se restorani te čajdžinice – kazao je Turker.

Inače, u okviru manifestacije "Dani vakufa 2018" bit će otvoreno još novih infrastrukturnih projekata - vakufskih objekata, upriličene promocije knjiga, regionalna konferencija, izložba vakufnama, okrugli stolovi i tribine, te drugi sadržaji u Sarajevu, Sanskom Mostu, Fojnici, Trebinju, Vitezu i Visokom, a svi ti sadržaji bi trebali doprinijeti podizanju svijesti kod ljudi o važnosti institucije vakufa i trajnog dobra.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar