Farma Spreča želi uložiti u Kalesiji 38,5 miliona KM

Farma Spreča želi uložiti u Kalesiji 38,5 miliona KM

Farma Spreča u narednih pet godina na području Kalesije planira uložiti oko 38,5 miliona KM, kazao je Nedim Čaušević, direktor grupacije “Teleoptic” Sarajevo u razgovoru sa načelnikom Općine Kalesija Seadom Džafićem.

Prema Čauševićievim riječima, Farma Spreča namjerava podići novu farmu za 500 muznih grla u Memićima, kao i četiri bioplinska postrojenja.

Općinski načelnik Sead Džafić kazao je da će Farma Spreča imati podršku za projekte koji su planirani, ali isto tako od direktora Nedima Čauševića je zatražio da se na području općine izgrade proizvodni pogoni kako bi se zaposlilo što više Kalesijaca i kako mlijeko koje se proizvede u Kalesiji ne bi moralo ići na preradu u Sarajevo ili neki drugi grad.

Čaušević je načelnika upoznao i s projektima koji se odnose na zasade voćnjaka jabuke, kruške i šljive nedaleko od Farme Spreča u Vukovijama i za čije održavanje će ove godine biti potreban veći broj sezonskih radnika.

Na Farmi Spreča trenutno ima 1.500 muznih grla, a u narednim mjesecima bit će dodatnih 500. Također, Čaušević se nada da će u ovoj godini biti završena i farma u Memićima tako da bi Farma Spreča ovu godinu mogla završiti sa 2.500 muznih grla, što je svrstava u najveću farmu na području BiH, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar