Izvještaj “Freedom House”: Demokratija na Balkanu u padu , BiH stagnira, Vučić autokrata

Izvještaj “Freedom House”: Demokratija na Balkanu u padu , BiH stagnira, Vučić autokrata

Bosna i Hercegovina je ostvarila stagnaciju i blagi pad u oblasti jačanja demokratskih institucija i sloboda, navodi se u najnovijem izvještaju američke organizacije „Freedom House“ za područje država u tranziciji, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Pad je ostvaren u pogledu izbora, pravosuđa i lokalne vlasti. Izvještaj zaključuje da nefunkcionalne institucije onemogućavaju napredak ka članstvu u Evropskoj uniji, te je BiH tako zadržala status „režima u tranziciji“ zajedno sa Albanijom, Makedonijom, Kosovom. Srbija i Hrvatska su zadržale ocjenu „polurazvijene demokratije“, ali se u izvještaju posebno naglašava konstantni pad u Srbiji.

"Srbija nazaduje četvrtu godinu zaredom i skoro je izgubila status polurazvijene demokratije. Koncentriranje moći u liku predsjednika Aleksandra Vučića se nastavlja. Vućić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori su „zatočili“ svoje države pretvarajui ih u mehanizam koji samo ojačava moć njihovih stranaka. Za to vrijeme nacionalistička retorika je ponovo vodeća u vokabularu političara. Demokratija na Balkanu je u padu, osim u Makedoniji koja je svjetli primjer", zaključeno je u izvještaju američke organizacije koja prati razvoj demokratija u svijetu.

Nije to samo trend na Balkanu, većina država u tranziciji je nazadovala, najviše od kada ova organizacija mjeri proces reformi. Najveći pad je imala Poljska, te Mađarska. Napredovali su osim Makedonije, Uzbekistan i Estonija. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, pad je registriran  u tri oblasti, ponajviše zbog nepostojanja napretka u riješavanju dugo blokiranih reformi izbornog zakona te padu u funkcionalsnosti pravosuđa. Evidentiran je i određeni blagi pad u oblasti lokalne uprave.

"Male su šanse za značajniji napredak u BiH u 2018. godini u pogledu poštivanja ljudskih prava, političkog života ili ekonomije. Kako je riječ o izbornoj godini, etničke tenzije i političe svađe će dominirati, uz blokadu političkih procesa. Svi aspekti života vjera, kultura, obrazovanje, sport će biti korišteni u kampanji. Povećat će se pritisak na medije i pravosuđe – navedeno je u prognozi ove organizacije", prenosi NICK.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar