Reis Kavazović: Dižemo svoj glas protiv nasilja u Palestini

Reis Kavazović: Dižemo svoj glas protiv nasilja u Palestini

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović reagirao je saopćenjem za javnost povodom ponovne eskalacije nasilja u Palestini i novog pokušaja preotimanja džamije Al-Aksa džamije u Jerusalemu.

- Islamska zajednica u BiH i ja lično sa žaljenjem smo primili vijest o ponovnoj eskalaciji nasilja u Palestini, naročito u blizini džamije El-Aksa. Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja u blagoslovljenoj zemlji. Ne možemo ne dići svoj glas protiv jučerašnjeg ranjavanja imama džamije Ekrima Sa'ida Sabrija, zatvaranja džamije kao oblika kolektivnog kažnjavanja i privođenja jerusalemskog muftije šejha Muhammeda Huseynija. Svetost džamije se mora poštovati i njen status se ne može dovoditi u pitanje - poručio je reis Kavazović, prenosi MINA.

Ističe da je nastavak okupacije Palestine i pokušaj preotimanja džamije El-Aksa nešto s čime se muslimani u svijetu nikada neće pomiriti. Svi oni koji podržavaju takve, kako je naveo, postupke izraelskih vlasti trebaju znati da "direktno doprinose radikalizaciji novih generacija mladih muslimana i da ih guraju u ruke ideologa zla koji se hrane nepravdom i osjećajem nemoći muslimana da zaštite svoje svetinje i gole živote".

-Nastavak okupacije palestinske zemlje samo jača i globalno zlo antisemitizma. Iskustvo Bosne i islamske Španije-Andalusa je najbolji dokaz da ne postoji nikakav "historijski" ili "inherentni" sukob muslimana i Jevreja, niti u vjeri utemeljena mržnja. Naprotiv, muslimani i Jevreji su dijelili najveći dio svoje historije i danas su u mnogim pitanjima upućeni jedni na druge. Neodgovorne politike su te koje stvaraju razdor među narodima - navodi reis Kavazović.

Poručuje da je mir u Palestini i pravedno rješenje palestinskog pitanja ključ ne samo stabilnosti Bliskog istoka nego i dobrih međureligijskih odnosa širom svijeta.

-Zato još jednom apelujem na sve koji tom miru mogu doprinijeti, a posebno na predstavnike palestinskog i izraelskog naroda da smognu snage i budućim generacijama osiguraju pravedan mir - kaže se u reagiranja reisu-l-uleme Kavazovića.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar