Pogledajte kako izgled tunela Hranjen: Od Goražda do Sarajeva za 45 minuta (Video)

Pogledajte kako izgled tunela Hranjen: Od Goražda do Sarajeva za 45 minuta (Video)

Delegacija JP Autoceste FBiH, predvođena direktorom Adnanom Terzićem, sastala se danas u Goraždu sa delegacijom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na čelu sa premijerom Emirom Okovićem, kako bi prezentirali plan cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda.

Terzić je rekao da izgradnja tunela Hranjen predstavlja historijski projekat za Goražde, te da će njegovom izgradnjom cestovna udaljenost između Sarajeva i Goražda sa sadašnjih 95,6 biti smanjena na 56 kilometara.

- Zahvaljujući tome što se će moći voziti većom prosječnom brzinom nego sada, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati oko 45 minuta, umjesto sadašnjih sat i po – kazao je Terzić, prenosi Fena.

Istaknuto je da je projekt izgradnje brze ceste u poluprofilu vrijedan 190 miliona KM i podijeljen je u dvije faze. Prvi lot prve faze je izgradnja 70 miliona KM vrijednog tunela Hranjen, dužine 5,8 kilometara, za šta je JP Autoceste FBiH raspisalo tender koji je u toku. Po okončanju, tunel Hranjen bit će najduži cestovni tunel u Bosni i Hercegovini. Novac za prvi lot prve faze bit će osiguran iz budžeta FBiH za 2018.

Radovi drugog lota prve faze će uključivati sekundarnu oblogu i opremanje tunela i izradu brze ceste u poluprofilu koja će jednoiposatnu razdaljinu između Sarajeva i Goražda skratiti na 45 minuta. Vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 120 miliona KM, a sredstva će biti naknadno osigurana.

Po okončanju radova prve faze ostaje i druga faza, kompletiranja brze ceste na puni profil.

Rok za izgradnju tunela Hranjen je 36 mjeseci.

Sastanku je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, saopćeno je iz Pres-službe JP Autoceste FBiH.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar