Za razvoj turizma 3,1 milion KM

Za razvoj turizma 3,1 milion KM

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i ove će godine nastojati aktivirati sve snage i potencijale kako bi ova, ali i naredna turistička sezona, bile najbolje do sada.

Zahvaljujući sredstvima transfera za razvoj turizma u FBiH u iznosu 3,1 milion KM koje je Vlada FBiH nedavno odobrila ovom ministarstvu, bit će sufinansirani brojni projekti kojima će se nastojati obogatiti i produžiti sezona, a turistima boravak u BiH učiniti nezaboravnim.

- Ove godine transferi su usmjereni na obogaćivanje turističke infrastrukture kroz izgradnju zabavnih, tematskih, adrenalinskih parkova te jačanje infrastrukture za bavljenje zimskim sportovima. Nije izostavljen ni razvoj planinskog i ruralnog turizma - kazala je Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, dodajući da će u fokusu biti i obnova kulturno-historijske baštine.

Tako će na obnovu i zaštitu kule Husein-kapetana Gradaščevića - Zmaja od Bosne u Gradačcu biti utrošen milion KM, dok je za sanaciju Pašine tabije u Počitelju predviđeno 110.000 KM. Projekti „Via Dinarica“ bit će podržani sa 200.000 KM, dok će 100.000 KM ići za program podrške UNESCO-vom projektu „Održivi turistički razvoj na području lokaliteta svjetske baštine, područje Staroga grada i Starog mosta u Mostaru“.

Tu je i projekt „Sunčana strana Federacije Bosne i Hercegovine“, koji će biti sufinansiran sa 235.000 KM. Đapo je kazala da je ideja tog projekta da se tokom cijele sezone organiziraju kulturno-zabavni sadržaji za turiste, ali na otvorenom. - Prvi put će se putem videolinka i ekrana u Mostaru prenositi dešavanja iz Sarajeva tokom SFF-a, a bit će postavljeni i ekrani na kojima će se besplatno prikazivati neki filmovi - kazala je Đapo.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar