Zdravlje Tariqa Ramadana pogoršano u pritvoru

Zdravlje Tariqa Ramadana pogoršano u pritvoru

Zdravlje uglednog profesora i najpoznatijeg evropskog islamskog učenjaka Tariqa Ramadana se rapidno pogoršalo u pritvoru u Francuskoj, obavio je komitet za njegovu odbranu, prenosi NICK.

Ramadana je, naime prije tri dana, posjetio švicarski konzul u zatvoru Fresnes, gdje je prebačen.

Ramadan je na nogama ušao u zatvor, sada su ga u sobu za posjete doveli u kolicima – prenio je švicarski konzul. Ramadan, prosor na Oxfordu, autor brojnih knjiga i progresivni islamolog je pritvoren u Francuskoj zbog optužbi za, navodno, seksualno zlostavljanje dvije žene.

Međutim, komitet koji je oformljen za njegovu odbanu smatra da mu je zdravlje ugroženo te da se u takvim okolnostima ne može imati fer suđenje i braniti se u skladu sa zakonom. Kako je objavljeno, medicinski tim je pregledao Ramadana nakon intervencije Švicarske čiji je Ramadan državljanin.

Unuk Hasan el Bennae, osnivača pokreta Muslimansko bratstvo prolazi najtežu golgotu u životu, koju mnogi smatraju montiranim procesom zbog njegovog autoriteta i otvorenih kritika rastuće islamofobije i desničarskih struja u Evropi. Ramadan je više puta boravio u posjeti Bosni i Hercegovini gdje je imao saradnju sa obrazovnim institucijama i davao veliku podršku radu Islamske zajednice u BiH.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar