Srbi formiraju novu Republiku Srpsku na sjeveru Kosova

Srbi formiraju novu Republiku Srpsku na sjeveru Kosova

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Federika Mogerini stiže u utorak uvečer u Beograd gdje će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o najnovijim dešavanjima na Kosovu.

Portparol evropske komesarke Maja Kocijančič na Twitteru je napisala da će  Mogerini po povratku sa konferencije u Taškentu (Uzbekistan), svratiti do Beograda i razgovarati sa Vučićem o "budućnosti dijaloga sa Prištinom", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj razvoj situacije je kulminirao poslije privođenja šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića u ponedeljak. Nakon davanja izjave u policijskoj stanici u Prištini, policija je Đurića i udaljila sa teritorije Kosova.

U međuvremenu, predsjednik Srpske liste Goran Rakić u utorak je na press-konferenciji u Beogradu rekao da ova stranka izlazi iz Vlade Kosova i da će u aprilu, uz podršku predsjednika Srbije Vučića, samostalno formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO).

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio u Prištini da nema pada Vlade Kosova niti novih izbora, te je pozvao Srpsku listu da razmisli o svojoj odluci.

Predsjednik Vlade Kosova smatra da "jednostrana odluka" o napuštanju Vlade Kosova nije u interesu kosovskih Srba, te je rekao da ne planira da podnese ostavku sa premijerske pozicije, iako je izgubio većinu u Skupštini.

Srpska lista bila je na čelu tri ministarstva - Ministarstva za Administraciju lokalne samouprave, za zajednice i povratak i Ministarstva poljoprivrede.

Haradinaj je kazao da je do sada imao dobru saradnju sa Srpskom listom. Tvrdi da dešavanja na Kosovo u ponedeljak nisu bila uperena protiv ikoga "osim onih koji su prekršili zakon".

"Ne planiram da podnesem ostavku, nastavljam da ozbiljno obavljam posao. Nema izbora, nema ni pada Vlade", poručio je Haradinaj.

Najave Srpske liste o samostalnom formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom Haradinaj je prokomentarisao kao "ishitrenu i štetnu najavu" i dodao da je "jučerašnji dan dokaz šta se može desiti zbog nedostatka komunikacije".

"Ubjeđen sam da ćemo pronaći zajednički jezik kako bi obavili naše zadatke", kazao je Haradinaj.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar