Kovačević: Grabar-Kitarović dovela vrh Hrvatske u neugodnu situaciju

Kovačević: Grabar-Kitarović dovela vrh Hrvatske u neugodnu situaciju

Bivši ambasador Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević izjavio je u programu Aljazeere Balkans da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dovela vrh te zemlje u "neugodnu situaciju" jer je neposredno nakon nedavnih izbora čestitala predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i pozvala ga u službeni uzvratni posjet toj zemlji, što je koincidiralo s krizom u odnosima Rusije i Europske unije, prenosi bh. informativni servis INS.

Europski čelnici suglasili da je Rusija "vrlo vjerojatno" odgovorna za napad nervnim otrovom na bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju u Velikoj Britaniji, pa je EU povukla svog ambasadora u Moskvi.  Hrvatska će, kako je najavljeno, u ponedjeljak razmotriti eventualne mjere protiv Moskve.

"U Hrvatskoj je dodatno opterećenje u toj situaciji činjenica da je naša predsjednica odmah nakon objave rezultata čestitala predsjedniku Putinu i pozvala ga u službeni, uzvratni posjet. Da je predsjednica konzultirala premijera (Andreja Plenkovića, op. a.), vjerojatno bi joj sugerirao da ga (Putina) ne poziva. Budući da je ona bila u Rusiji i najavila da će ga pozvati, a sve je učinila prije sinoćnje sjednice Europskog vijeća, dovela je politički vrh Hrvatske u neugodnu situaciju. Nadam se da će se i za to naći neko rješenje", kazao je Kovačević.

 Dodao je da, ako je postignut  neformalni dogovor na razini predsjednika država i vlada EU, onda će sasvim sigurno "Hrvatska provesti ono što je dogovoreno".

On je ocijenio da se ovaj slučaj koristi i za "postizanje narušene kohezije zapadnog svijeta". Politika je instrumentalizirana od strane obavještajnih službi, smatra on.

"Kao što znamo, odnosi SAD i Europe su narušeni, Britanija izlazi iz EU. Mislim da ova afera u kojoj je Rusija glavni neprijatelj iskorištena da bi se postigla kohezija EU koja je uvelike narušena. Trovanje to dvoje ljudi, koliko god to strašno bilo, jeste samo povod, a ne pravi razlog  za silne mjere koje je EU poduzela i najavila da će poduzeti ubuduće", kazao je Kovačević.

Nadalje, pojasnio je da su različiti interesi europskih zemalja prema Rusiji. Zato je,smatra Kovačević, ostavljena mogućnost da svaka država u skladu sa diskrecijskim pravom odluči na koji način će reagirati, te eventualno pooštriti sankcije protiv Rusije.

"Ovo što se dešava jeste daljnje pooštravanje odnosa EU i Ruske Federacije", kazao je.

Podsjetio je da su neki građani Velike Britanije slali isprike u Ambasadu Ruske Federacije u Londonu, ispričavajući se zbog pretjerane reakcije britanskih lidera.

"Donose se odluke koje mog imati dalekosežne posljedice. Ako se dokaže da je Rusija odgovorna za taj zločin, a rukopis jeste sovjetski i ruski, mjere koje su poduzete nisu razmjerne ozbiljnosti incidenta. Očito da iza oduke da se daljnje zaoštravaju odnosi sa Rusijom stoje i neki drugi interesi i treba ih gledati u kontekstu američko-ruskog nadmetanja za europsko energetsko tržište. U kontekstu poljskog nastojanja da Rusiju potpuno isključi iz Evrope.  Treba uzeti u obzir i njemačka nastojanja da postane energetsko središte za distribuciju plina koji dolazi iz Rusije", kazao je Kovačević za Aljazeeru Balkans, prenosi INS.

Velika Britanija je odgovarajući na napad protjerala 23 ruska diplomata, što je najveće jednokratno protjerivanje u više od 30 godina. Ubrzo je uslijedila odmazda Moskve odlukom o protjerivanju isto toliko britanskih diplomata i zabranom rada British Councila u Rusiji.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar