Da li je u ljetnim danima dozvoljeno klanjati namaz u kratim hlačama i majici bez rukava?

Da li je u ljetnim danima dozvoljeno klanjati namaz u kratim hlačama i majici bez rukava?

S obzirom da je vrijeme godišnjih odmora, putovanja i "laganijeg" oblačenja, često se nameće pitanje u kakvoj odjeći se ispravno može obaviti namaz i da li su za to primjerene kratke hlače ili, primjerice, majice bez rukava.

Svjevremeno je fetva-i-emina Islamske zajednice u BiH dr. Enesa ef. Ljevakovića pitao jedan imam, nakon što je primjetio da u njegov mesdžid sve više dolaze oni „koji imaju neku svoju fetvu ili nečije odobrenje da dolaze na namaz u šorcevima i bermudama“, da li je to dozvoljeno.

Naglasio je da su, istona, hlače često „malo ispod  koljena sa dužinom“. Međutim, kako je kazao, nikako ne može da prihvati „takav način gusarskog klanjanja“. Jer, dok se ja „znojim u džubetu i sa ahmedijom ili kapom bjelicom, oni se maltene raskomotili kao na plaži“.

Dr. Ljevaković mu je na okvakvu primjedbu, odgovorio:

-Svevišnji u Kur'anu kaže:"Obucite lijepu odjeću kada obavljate namaz!" Sasvim je sigurno da šorcevi i slična odjeća ne zadovoljava spomenutu kur'ansku odredbu, bez obzira što pokriva nužni avret kod muškarca. To može u nuždi, ali  ne treba biti stalna praksa. Prema tome, imami trebaju savjetovati omladinu da se prikladno odijevaju kada ulaze u džamiju, iz poštovanja prema džamiji i namazu. Šorc nije prikladna odjeća za namaz. Ulazak u takvoj odjeći u džamiju znak je bahatog odnosa prema džamiji kao i prema samom namazu. Nije isto ući u džamiju i u nekakvu prodavnicu i sl.

Također, postavljeno je bilo pitanje da li je muškarcima dozvoljeno klanjati u majici koja nema rukave, pa je dr. Ljevaković, također, odgovorio:

-Biti propisno odjeven jedan je od uvjeta ispravnosti namaza. Sama ta činjenica ukazuje na važnost adekvatne pripreme, kako duhovne tako i fizičke, za obavljanje namaza kako bi ovaj izvršio svoju funkciju. Minimalni standard za ispravnost namaza jeste pokrivenost avreta, tj. dijelova tijela između pupka i koljena kod muškarca, a kod žena cijelog tijela izuzev lica i šaka. Međutim, taj minimum pokrivenosti, kada se radi o muškarcu, ne predstavlja poželjno stanje i adekvatnu pripremu za namaz. Zato smatramo da se pitanju pokrivanja u namazu treba prići s puno više ozbiljnosti i predanosti, a ne zadovoljiti se sa onim minimumom. Smatramo da potkošulja i slična odjeća, kakva je i majica bez rukava, nije primjerena odjeća za klanjanje namaza mada je namaz klanjan u toj odjeći s tehničko-vjerskog aspekta ispravan.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar