Javno pismo podrške prof. dr. Enveru Kazazu

 Javno pismo podrške prof. dr. Enveru Kazazu

Dr. Enver Kazaz, pisac, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, izložen je orkestriranim pokušajima lične difamacije i napadima na etički, intelektualni i akademski integritet, na temelju laži, izmišljanja i konstrukcija, prenosi Prometej.ba.

"Počelo je tako što je u zgradi Filozofskoga fakulteta na profesora Kazaza s leđa nasrnuo urednik erdoganističkog magazina Stav, bliskog Stranci demokratske akcije, uz prijetnju „klanja zubima“", navodi se u pismu podrške Kazazu, te nastavlja:

"Nakon što je prof. Kazaz napad prijavio policiji i upravi Fakulteta, aktivirana je kampanja protiv njega po oprobanoj metodi surove mahalske politike linča i hajke: napadača prikazati kao žrtvu, a žrtvu napada kao krivca. Klanje (zubima, ili bilo čime drugim), čak i samo kao verbalni izraz primitivizma i mržnje, za čas postaje djelo ruku i prakse. Vidjeli smo to nedavno, još se od toga nismo oporavili.

VEZANI TEKST >>>Mahir Sokolija odgovorio profesoru Kazazu

Cijela stvar biva jasnija, dobijajući zloslutne dimenzije, kada se zna da je taj dobro umreženi sarajevski stranačko-politički i medijsko-intelektualni krug, iz kojega se orkestrira hajka na Kazaza, isti onaj krug čiju političku i ideološku praksu prof. dr. Enver Kazaz godinama javno izlaže principijelnoj i argumentiranoj kritici, pri tomu ne imajući iza sebe nikoga, osim vlastite savjesti, znanja i odgovornosti angažiranoga intelektualca.

Osim što je na ovaj način ugrožena lična sloboda, sigurnost i pravo na mišljenje prof. Kazaza, ovaj slučaj predstavlja i opasan društveni presedan. Ako od kritičke javnosti ostane prešućen i toleriran, ako kao metoda gruboga neutraliziranja i ušutkivanja intelektualne savjesti i kritike ne doživi javnu osudu i raskrinkavanje, lako će postati uobičajena praksa. Da ona pripada mračnim sistemima neslobode i tiranije, nije potrebno posebno dokazivati.

Naša javna gesta bezrezervne podrške prof. dr. Enveru Kazazu, pojedincu s izrazitim ličnim i intelektualnim dostojanstvom, istovremeno je i protest protiv ovakve prakse i upozorenje na njezinu društvenu i etičku pogubnost", konstatirano je u pismo podrške.

Ko su potpisnici pisma podrške dr. Kazazu, možete pročitati ovdje...

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar