Birališta u Rusiji se uskoro zatvaraju, izbori trajali 22 sata

Birališta u Rusiji se uskoro zatvaraju, izbori trajali 22 sata

Predsjednički izbori u Rusiji ulaze u svoju posljednju fazu, a zatvaranje posljednjih birališta se očekuje uskoro, javljaju ruski mediji.

Izbori u Rusiji traju 22 sata, prvi su još sinoć po srednjoevropskom vremenu glasli birači na poluotoku Kamčatka, a zadnji će glasati birači u oblasti Kalingrad. Prema podacima televizijske mreže Russia Today, do sada je zatvoreno 19.828 biračkih mjesta dok se glasa na 77.199 glasačkih mjesta.

Prema preliminarnim podacima o odzivu, do jutarnjih sati po evropskom vremenu, na birališta je izašlo 34,7 posto birača. Više od 400 je biračkih mjesta van Rusije, a glasali su i ruski astronauti na međunarodnoj svemirskoj stanici. Više od 108 miliona ruskih državljana ima pravo glasa. Očekuje se glatka pobjeda aktuelnog predsjednika Vladimira Putina, koji je prema anketama imao ubjedljivu prednost ispred svih sedam ostalih kandidata.

Prvi rezultati se očekuju nedugo nakon zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta. Opozicija i nevladine organizacija upozoravaju na velike propuste i nepravilnosti, a Centralna izborna komisija je najavila da će ih ispitati.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar