Ko je prva žena na čelu CIA-e?

Ko je prva žena na čelu CIA-e?

Od vođenja „black site“ zatvora (zatvora na nepoznatoj lokaciji) do prve žene na čelu Centralne obavještajne agencije (CIA) za 16 godina – to je put Gine Haspel u ovoj američkoj agenciji, prenosi Al Jezeera Balkans.

Decenijama u CIA-i

Rođena je 1. oktobra 1956. godine, a Agenciji je pristupila 1985. godine. Februara prošle godine ju je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump imenovao kao zamjenicu direktora CIA-e, da bi je 13. marta ove godine postavio za prvu osobu ove Agencije, čime je postala prva žena na čelu CIA-e.

Haspel je „black site“ zatvor CIA-e vodila u Tajlandu 2002. godine, a ova lokacija je imala kodni naziv „Mačje oko“, odnosno „Cat's Eye“. Tada su se u njemu nalazili Abd al-Rahim al-Nashiri i Abu Zubaydah osumnjičeni za pripadnost Al-Kaidi.

U izvještaju Obavještajnog komiteta američkog Senata o mučenju koje su vršili pripadnici CIA-e u ovom zatvoru, njih dvojica su bili podvrgnuti simulacijama davljenja i ispitivani nedozvoljenim metodama. U podacima CIA-e navodi se kako je Zubaydah bio 83 puta „davljen“, nije mu bilo dozvoljeno spavanje, držan je u „velikoj kutiji“ i ostao je bez lijevog oka.

Haspel je kasnije postala šefica osoblja Josea Rodrigueza koji je bio na čelu CIA-inog Centra za kontraterorizam. Rodriguez je kasnije u memoarima napisao kako je Haspel „napisala dokument“ 2005. kojim je naredila uništavanje veći broj snimaka iz zatvora u Tajlandu.

Prikrivene operacije

Godine 2013., tadašnji direktor CIA-e John Brennan imenovao je Haspel za v.d. zamjenicu direktora Nacionalne službe za prikrivene operacije širom svijeta. No, ona nije dobila stalni angažman na toj poziciji zbog umiješanosti u sporne programe ispitivanja.

Trump ju je 2. februara 2017. imenovao za zamjenicu direktora CIA-e, da bi nekoliko dana kasnije iz Senata pozvano da ponovo razmotri njeno imenovanje zbog uništavanja dokaza.

Danas je američki predsjednik, na Twitteru, objavio kako će nominirati Haspel za direktoricu CIA-e.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar