Kina se vratila u prošlost: Doživotno predsjedništvo Xija Jingpinga

Kina se vratila u prošlost: Doživotno predsjedništvo Xija Jingpinga

Time je otvoren put da 64-godišnji Xi, najmoćniji kineski predsjednik u više od četvrt stoljeća, ostane na čelu države i nakon isteka mandata 2023., prenosi Hina..

Xi, kojega sebe smatra zagovornikom “velikog preporoda kineske nacije”, želi se na Zapadu predstaviti kao vođa moderne i poštovane supersile do 2050. godine, ali bez ustupaka kad je riječ o pojedinačnim slobodama, piše agencija AFP.

Agencija Reuters prenosi da su odani partijski članovi koji sudjeluju na godišnjem zasjedanju kongresa rekli da je odluka vrlo popularna u kineskom narodu.

Kina je sretna što ima vođa takva kalibra kakav je Xi, kazali su zastupnici.

Zaboravljeni Deng Xiaoping

Ograničenje na dva mandata ustavom je 1982., nametnuo tadašnji vođa Deng Xiaoping  koji je time želio izbjeći povratak na diktatorski režim kakav je Kina poznavala u doba Mao Ce Tunga (1949-1976).

“Neki zastupnici, koji podržavaju reforme Denga Xiaopinga, vjeruju da je taj ustavni amandman povratak u prošlost”, kaže politolog  Hua Po iz Pekinga i dodaje “oni bi mogli glasati protiv ili se suzdržati”.

Centralni komitet usto je predložio da se Xijeva politička misao uvrsti i u ustav države, čime bi se Xi također pridružio Maou.

Otkad je preuzeo stranku krajem 2012., Xi je poveo nemilosrdnu bitku protiv korupcije u kojoj je kažnjeno više od milijun ljudi. Neki tu kampanju vide kao sredstvo eliminacije unutarnje opozicije.

Na 19. kongresu je odlučeno da će se pokrenuti i nova agencija za borbu protiv korupcije, takozvana Nacionalna nadzorna komisija, koja će koordinirati istrage na svim razinama vlasti i proširiti svoj doseg i na one koji nisu članovi stranke.

Centralni komitet je predložio i da Komisija uđe u ustav kao novi državni organ

Xijeva vladavina obilježena je povratkom kulta ličnosti i srozavanjem demokratskih i ljudskih prava.

Renmin Ribao, službeno glasilo Partije i najčitanija novina u Kini, ranije ove godine je za Xija iskoristila naziv “lingxiu”, što je priznanje iz doba Mao Ce Tunga koje ima snažnije duhovne konotacije od uobičajenih termina.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar