Fra Mirko Majdandžić i Ismeta Dervoz: Zemljo moja

Fra Mirko Majdandžić i Ismeta Dervoz: Zemljo moja

Prije nekoliko godina, gostujući u emisiji „Pošteno“ Duške Jurišić u povodu 25. novembra, Dana državnosti, fra Mirko Majdandžić, župnik Stare crkve u Varešu i bosanski franjevc, i Ismeta Dervoz, izveli su divnu pjesmu „Zemljo moja“.

Bila je to jedna je od najljepših scena koju su građani naše domovine mogli vidjeti u programu Federalne televizije u proteklih nekoliko godina, te i danas svim bh. patriotima izaziva pozitivne emocije.

„Zemljo moja“ je jedna od najplemnitijih je i danas rado slušana u BiH.

Pjesma je napisana sredinom 1970-tih i prvi je put izvedena na Vašem Šlageru sezone 1975, gdje je osvojila četvrto mjesto. U vrijeme kad je nastala, pjesma je bila posvećena jugoslavenskim gastarbajterima koji su odlazili iz Jugoslavije u druge zemlje u potrazi za poslom. Slično desetinama hiljada onih koji danas odlaze van BiH.

Pjesmu je izvodila popularna sarajevska grupa Ambasadori, čija je solistica bila Ismeta Krvavac, danas Ismeta Dervoz.

Autor muzike i teksta je Kemal Monteno, koji je pjesmu 1985 snimio i za svoj kompilacijski album "Moje najdraze pjesme". Zemljo moja je bila jedna od najomiljenijih pjesama Josipa Broza Tita, te je kao takva često bila puštana na zvaničnim prijemima koje je organizirao Tito.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar