Bošnjače, zaboravi ako smiješ!

Bošnjače, zaboravi ako smiješ!

Centralno šehidsko spomen obilježje ubijenim civilima i poginulim borcima Nevesinja svečano će biti otvoreno 23. jula ove godine. Impozantno spomen obilježje s naglašenom arhitektonskom simbolikom, čija vrijednost prelazi preko 80 hiljada maraka, jedan je od najvažijih projekata udruženje, prenosi Medžlis Nevesinje.

„Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“, koje okuplja raseljene Bošnjake Nevesinja proteklih godina. Na spomen obilježju, na 24 natpisne ploče uklesano je 507 imena svih ubijenih i poginulih koji su rođeni u ovom kraju. Idejni projekat uradio je penzionirani  građevinski inžinjer  Ismet Jugo.

Sredstva su prikupljena na više načina. Veliki dio sredstava su donacije ljudi, ne samo Nevesinjaca, već i s cijelog područja BiH. Jedan dio novca osiguran je putem javnih poziva federalnih ministarstava i javnih preduzeća. 

„Ovo spomen obilježje je od izuzetnog značaja za Bošnjake Nevesinja. Početkom agresiji na BiH u drugoj u Nevesinju je ubijeno 305 civila u junu 1992.g. Još nisu pronađeni posmrtni ostaci 124 osoba. Od tih 305 bilo je 26-tero djece. Jedno dijete nije ni imena imalo. Dijete je imalo tek dva dana. Umjesto njegovog imena uklesan je ljiljan.

Cilj nam je da otrgnemo od zaborava sve što se dešavalo 1992.g. i u nastavku rata kako bi buduće generacije znale šta se desilo njihovim prethodnicima i ne samo u zadnjem ratu već stoljećima ranije. Na ovaj način u fokus stavljamo ideju za koju je poginulo  126 boraca A R BiH. A njihova ideja će živjeti dok je se mi budemo sjećali, dok budemo s toga posjećivali spomen obilježje. Kad ga prestanemo posjećivati umrijet će i njihova ideja, a spomen obilježje postat će gomila kamenja. “, kazao je nam Šerif Bojčić predsjednik Udruženja.

Planirano je da svečano otvorenje spomen obilježja ima dva dijela, ceremonijalni dio na kojem će se obrati ugledni gosti iz javnog života i tradicionalni mevlud-i-šerif na kojem će prigodne poruke uputiti vjerski dostojanstvenici. Svečanost će početi u 11 sati.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar