Dennis Gratz: Odluke CIK-a nisu iznad Ustava Federacije

Dennis Gratz: Odluke CIK-a nisu iznad Ustava Federacije
Federalni zastupnik Dennis Gratz upozorio je da Centralna izborna komisija BiH mora objasniti javnosti 'radni materijal' koji se tiče izbora delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije, a koji se jučer pojavio u javnosti.
"Prije svega, iz onoga što je izašlo u javnosti, nemamo uvid u potpuni tekst nacrta Odluke o određivanju broja delegata koji se bira iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih koje biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona, dakle ne znamo da li ista uključuje preraspodjelu mandata - onda kada neka kantonalna skupština ima zastupnike iz naroda koji nisu obuhvaćeni predloženim kantonalnim kvotama", kazao je Gratz.
"Ustav Federacije BiH je jasan, u njemu stoji da će u Domu naroda biti najmanje jedan delegat iz svakog od konstitutivnih naroda i Ostalih iz svake kantonalne skupštine koja ih ima. Dakle, ako skupštine TK, USK, ZDK, KS i BPK imaju po najmanje jednog Hrvata u svojim skupštinama, onda će te skupštine dati po najmanje jednog Hrvata u Domu naroda - bez obzira na etničku strukturu stanovništva u tim kantonima. To nije stvar preglasavanja, već osiguranje temeljnog prava da svaki građanin može birati i biti biran, samo se ovdje taj ustavni princip primjenjuje na posredne izbore za delegate", dodao je Gratz.
"Ukoliko CIK usvoji ovu vrstu odluke, on direktno krši Ustav Federacije BiH. Ko god želi da tako postupa, vjerovatno misli da će stvoriti 'okolnosti na terenu' koje će se onda kao morati prihvatiti, a onda ćemo imati nelegalnu vlast dok se sve ne riješi pred Ustavnim sudom. Otvoreno govoreći, ako se ovakva odluka usvoji, ne smije se krenuti u izbor delegata nakon izbora sve dok Ustavni sud ne da konačnu riječ o samoj odluci", zaključio je Gratz. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar