Cavusoglu: Turska će osigurati pet milijardi dolara za obnovu Iraka

Cavusoglu: Turska će osigurati pet milijardi dolara za obnovu Iraka

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio da će Turska za obnovu Iraka uz olakšice odobriti pet milijardi dolara kreditnih sredstava, javlja Anadolija.

Cavusoglu učestvuje na Međunarodnoj konferenciji za obnovu Iraka koja se održava u Kuvajtu, a posredstvom društvene mreže Twitter saopćio je kako je u ime Turske učesnicima kazao da će Turska i dalje biti uz svoju iračku braću, komšije, prijatelje i povjerljive partnere.

Cavusoglu je nedavno u obraćanju novinarima kazao da će učesnici konferencije u Kuvajtu dati obećanja za podršku procesima čišćenja terorista ISIS-a i obnove Iraka.

“Turska je od 2004. godine do sada za humanitarnu pomoć i razvoj Iraka izdvojila oko 500 miliona dolara. Uporedo je i naša TIKA realizirala niz projekata. Naše firme su realizirale projekte ukupne vrijednosti od 25 milijardi dolara. Za predstojeću fazu osigurat ćemo pet milijardi dolara za investicije posredstvom naših firmi. Na isti način ćemo osigurati i 50 miliona dolara za projekte humanitarne pomoći i razvoja“, naveo je Cavusoglu.

Cavusoglu je kazao da je to najveća suma koju je neka od učesnica konferencije u Kuvajtu obećala do njegovog napuštanja salona.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar