Macron: Želim reorganizirati islam u Francuskoj i pomoći muslimanima

Macron: Želim reorganizirati islam u Francuskoj i pomoći muslimanima

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je da želi reorganizirati islam u Francuskoj kako bi ovu religiju uveo u mirne odnose s državom i drugim vjerskim zajednicama.

Također, Macron želi francuske muslimane u potpunosti priključiti borbi protiv fundamentalizma, sačuvavši "nacionalno jedinstvo".

"Radimo na strukturiranju islama u Francuskoj. Cilj je da se otkrije srž svjetovnosti, mogućnost da neko vjeruje ili ne vjeruje, kako bi se sačuvalo nacionalno jedinstvo i mogućnosti posjedovanja slobodne svijesti", rekao je Macron u intervjuu za Le Journal du Dimanche, prenosi Radiosarajevo.ba.

Macron nije želio otkriti detalje svog reformskog plana, rekavši da će to učiniti tek kada rad na prijedlogu bude završen.

"Moja metoda je - napredovati korak po korak", objasnio je on.

Francuski list podsjeća da je Macron 21. decembra 2017. godine, tokom susreta s predstavnicima različitih vjeroispovesti u Francuskoj, pokrenuo debatu osudivši "radikalizaciju svjetovnosti".

Predsjednik Francuske je potom, 4. januara ove godine, najavio "rad na strukturiranju islama u zemlji" i muslimanima poručio: "Pomoći ću vam".

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar