Guardian pisao o Dodiku, vezama s Rusijom i zabrinjavajućoj nabavci oružja u RS

Guardian pisao o Dodiku, vezama s Rusijom i zabrinjavajućoj nabavci oružja u RS

Uzaludno je izgleda bilo pismo Milorada Dodika uredniku britanskog Guardiana u kojem ga je upozorio da zvaničnici RS nemaju nikakve veze sa paravojnim formacijama kakva je Srbska čast. Da britanski Guardian ne vjeruje Dodiku dokaz je i današnji članak u kojem ovaj list piše o nabavci 2.500 automatskih puški za MUP RS.

Guardian piše da je Dodik i sam potvrdio nabavku oružja o kojoj je prvi pisao magazin Žurnal. Dodaje se izjava visokog predstavnika Valentina Inzka koji kaže da bi volio da zemlja ima oružja što je manje moguće, jer ako jedna strana nabavi ovaj tip oružja isto će htjeti i druga. Inzko dodaje da normalna policija ne treba ovakve puške, prenose Vijesti.ba.

Guardian podsjeća i da je Dodik intenzivirao veza sa ruskim Noćnim vukovima bliskim Vladimiru Putinu, a koji su pod sankcijama SAD-a zbig paravojnih aktivnosti u Ukrajini.

Navodi se da je ovo zabrinjavajući podatak zbog očitog uticaja Rusije na ovaj bh. entitet, uz podsjećanje da vlast RS ima separatističke namjere  i da je sve u službi produbljivanja ruskog utjecaja u podijeljenoj i ekonomski deprimirajućoj zemlji.

Navodi se i da će oružje isporučiti Srbija u martu,  sedmicu prije otvaranja Centra za obuku MUP-a RS u kojem će obuku specijalaca vršiti operativci iz Rusije.

Guardian navodi da oružje stiže u trenutku kada je upitna dugoročna stabilnost BiH i pri tome podsjećaju na ustavno uređenje naše zemlje koje je određeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Nacionalne stranke čvrsto se drže na vlasti na dijelu teritorije koji kontrolišu, zemlja je prepuna korupcije, a uz to ima i najvišu službenu stopu nezaposlenosti mladih u svijetu", piše Guardian.

Ističu kako srpski aktivisti, centralna vlada u Sarajevu i zapadni diplomati vjeruju da će "separatistički čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik" koristiti teško naoružanu policijsku jedinicu kako bi ojačao svoj položaj i zastrašivao opoziciju pred izbore u oktobru.

"Dugoročno, postoji strah da bi se sila mogla iskoristiti i za dodatne ciljeve poput Dodikovih težnji ka nezavisnosti pod rizikom novog rata u regiji. Rusija, koja vidi Dodika kao nekoga ko brani članstvo BiH u NATO-u, dala je snažnu potporu srpskom separatisti koji je najmanje šest puta bio kod Vladimira Putina od 2014. godine", navodi Guardian.

 

Komentari (3)

 • Diktatura2

  13.02.2018 13:15

  ...su mu "povjerljivo ustupili"PETOKOLONASI sa KLIXA , naravno sa SDP na celu..ljudi moji, da vi samo znate koliko vaznih (dez)informacija za zemlju ti prokleti petokolonasi prenesu u zapadne medije.Sve pocinje od prokletog SDP...

 • Diktatura2

  13.02.2018 13:14

  ..

 • Diktatura

  13.02.2018 13:11

  Nema "moci" da naredi i ovima u Guardianu da pisu sta ON kaze..z.ato oni pisu tako..uh kako ih nije stid,kako SMIJU pisati nesto protiv DIKTATORA?Aova recenica da BiH ima najvise nezaposelnim maldih u Evropi-tu informaciju(koja je daleko od istine) su mu

Pročitaj sve komentare (3)

Ostavi komentar