Svečano otvaranje Islamskog centra u Ljubljani naredne godine

  • (Foto: AA)
  • (Foto: AA)
  • (Foto: AA)

Radovi na Islamskom kulturnom centru u Ljubljani, odnosno jedinoj džamiji u Sloveniji, privode se kraju, a planirano je da džamija svečano bude otvorena 2019. godine.

Generalni sekretar Islamske zajednice u Republici Sloveniji Nevzet Porić  osvrnuo na proces gradnje prve džamije u Sloveniji.

Porić je podsjetio kako je kamen temeljac za gradnju postavljen 2013. godine i da se Islamski centar gradi na oko 13.000 metara kvadratnih površine. Istakao je kako bi radovi na džamiji trebali biti završeni za godinu dana, a da je planirano da se džamija svečano otvori 2019. godine, piše Anadolija.

"Izgrađena je munara visoka 40 metara, završene fasade, čelična konstrukcija na džamiji koja simbolizira Kabu u Mekki", kazao je Porić te dodao kako mreža koja se može vidjeti na samoj fasadi džamije jeste simbolika, kako je rekao, bosanski ornament vidljiv u tradicionlanoj bosanskoj kući na pregradama koje razdvajaju muški od ženskog dijela kuće.

(Foto: AA) - Svečano otvaranje Islamskog centra u Ljubljani naredne godine

"Arhitekti su uzeli taj motiv zato što je većina muslimana koji će koristiti ovu džamiju s bosanskim backgroundom. Tako da su pokušali naći neku simboliku bosanske mahale koja je utkana u samu džamiju”, rekao je Porić.

Dodao je kako je projektom urađena i sva prateća infrastruktura, a ulica koja će voditi do džamije, odlukom Gradskog vijeća Grada Ljubljane, a na prijedlog Islamske zajednice, nosit će ime "Džamijska".

"Kapacitet molitvenog prostora unutar džamije je 2.000 osoba, s tim da će i vanjski dio moći primiti oko 660 klanjača. Kada je riječ o samom projektu džamije dobili smo vrlo pozitivne reakcije", dodao je Porić.

Iako će ovo biti jedina džamija u Sloveniji, dakle muslimanski vjerski objekat s munarom, Porić ističe kako su u 2017. godini obilježili 100 godina od gradnje prve džamije u Sloveniji.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar