Dokumentarac Morgana Freemana: Srbi su ovdje počinili genocid

Srbijanski mediji problematiziraju dokumentarnu emisiju "Priča o nama" koju na kanalu Nacionalna geografija vodi poznati holivudski glumac Morgan Freeman (80), a zbog iznesenih tvrdnji da je „srpski narod kriv za rat na prostorima bivše Jugoaslavije“, kao i za genocid i etničko čišćenje u Srebrenici.

U epizodi koja je prikazana u nedjelju, Freeman u Sarajevu i Srebrenici razgovara sa bosanskim novinarom Senadom Hadžifejzovićem i njegovim sinom Feđom, koji mu objašnjavaju kako se dogodio genocid.

"Šta se zaboga ovdje desilo?", uzviknuo je Freeman šetajući Memorijalnim centrom u Potočarima.

"Ono što se ovdje desilo je genocid. Granica sa Srbijom je veoma blizu. Srbi su došli ovdje i htjeli da ubiju sve, željeli su da ovu teritoriju odvoje od Bosne i pripoje Srbiji. Srpska vojska sakupila je sve muškarce, žene i djecu i smjestila ih u fabrike. Tamo su ih razdvojili, pa su muškarci i dječaci odvedeni u planine i ubijani. Tada su počeli s masovnim ubijanjem, po 1.000 ljudi u jednom naletu", riječi su Feđe Hadžifejzović, prenosi Tanjug.

Feđa kaže da ne može da vjeruje kako je neko mogao da uradi takvo "etničko čišćenje".

"Cijele generacije su ubijene ovdje. Bombardovanje je dovelo do okončanja rata, ali nije spasilo žrtve u Srebrenici", kaže Freeman, uz slike iz rata u BiH.

Freeman je kasnije dao i intervju Senadu Hadžifejzoviću u kojem je izjavio da „mu je izuzetno drago što je u Bosni“.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar