Vlasi: Beograd je napravio linč protiv Ivanovića, on je žrtva srpskih krugova

Vlasi: Beograd je napravio linč protiv Ivanovića, on je žrtva srpskih krugova

Azem Vlasi, savjetnik kosovskog predsjednika Hashima Thaçija i Ministarstva vanjskih poslova Kosova, izjavio je za Radio Sarajevo da je Oliver Ivanović, istakni srpski političar na Kosovu, očigledno žrtva političkog ubistva, dodajući da je to "tragičan događaj s teškim posljedicama", prenosi  bh. informativni servis INS.

Nadalje, kazao je da su se svi na Kosovu angažirali da se ubistvo rasvijetli, a posebno pozadina i naručioci.

"Istraga će najefikasnije doći do rezultata. Ako uzmu  izjave samog Olivera Ivanovića prije nekoliko mjeseci, jasno je na koga je on ukazivao. On je na Kosovu bio alternativa onoj Srpskoj listi koja je ovdje pravljena iz Beograda i za Parlamenta i za predstavnike općina sa srpskom većinom. Službena vlast Beograda je stvorila atmosferu linča protiv Olivera Ivanovića, a u takvoj klimi lako se nađu izvršioci, koji ne moraju biti direktno naručeni od onih koji stvaraju atmosferu linča tj. od službenih vlasti", rekao je Vlasi, prenosi Radiosarajevo.ba.

Na sjeveru Kosovske Mitrovice, navodi on, vlasti Kosova de facto nemaju efektivnu kontrolu, te tamo vršljaju "razne kriminalne bande i Srba i Rusa", uspoređujući ih sa aktuelnim paralimitarnim grupama poput Srbske časti u BiH.

"Ivanović je žrtva srpskih krugova jer je on bio u političkoj nemilosti Beograda. Dok na albanskoj strani nikome nije smetao. Važio je za umjerenog srpskog političara. A sa Albancima je bio u relativno korektnim odnosima. Nije bio lojalan državi Kosovo i on je volio Beograd, kao i drugi Srbi, ali nije radio sve po nalogu politike Srbije i bio je u nemilosti".

Poznati advokat, političar i visoki državni i partijski zvaničnik u bivšoj SFRJ, vjeruje da će se otkriti izvršioci i naručioci zločina, jer policija Kosova u svojim redovima ima i Albance i Srbe, ali i podršku Misije Eulexa. No, boji se da će, ako se uključe istražni organi Srbije, "sve biti zamazano".

"U Beogradu, očigledno, bez da naprave ijedan korak u istrazi, zauzimaju stav da su to Albanci izveli?! Ako naručiocima i beogradskim krugovima dogovara da se to ubistvo ispolitizira i da se izazovu nove tenzije na Kosovu i prema Kosovu, one će biti potaknute iz Beograda. Ovdje niko nije zainteresiran da to dođe do političkih i međuetničkih  tenzija nego da se rasvijetli ko stoji iza ubistva Olivera Ovanovića, ko su izvršioci, ma ko to bio", naglasio je Vlasi.

Za isti mediji je govorila i osnivačica je i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko. Ona je podsjetila na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je ubistvo Ivanović teroristički akt. Naglašava da se u odnosima Srbije i Kosova stvari lako krenu u negativom pravcu, ali da treba gledati širi kontekst. No odbila je prejudicirati moguće krivce.

"Zgusla se, očito, situacija oko statusa Kosova... Poznato je da Ivanović bio za dijalog, da bio nepoželjan za Srpsku listu... Njegov zatvor i sve što se dešavalo  jeste djelovanje srpske, a ne albanske strane. No, vidjet ćemo", naglasila je Biserko.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar