"Srbska čast" ima oružje: Krv svoju za Republiku Srpsku moju

Predsjednik Udruženja "Srbska čast" Igor Bilbija tvrdi da nisu tačne informacije ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića da „djeluju kao paravojna formacija“.

Ponavljajući da se „bave humanitarnim radom“, Bilbija odbacuje navode iz medija da u tom udruženju „posjeduju oružje“, prenosi Fena.

Sporne fotografije na kojima se vide neki članovi "Srbske časti" s dugim cijevama su, ustvrdio je, nastale u Srbiji.

FB_IMG_1516043726990.jpg - Srbska čast

S druge strane, uprkos tvrdnjama Bilbije, članovi organizacija "Srbska čast" objavlju fotografije koje u najmanju ruku ukazuju da oni nisu humanitarci.

Među ostalima organizacija na svojoj Facebook stranici  se povodu 9. januara našla fotografija djevojke koja ljubi kalašnjikov, uz poruku „i krv svoju za Republiku Srpsku moju“.

Tu je i mladić s dvije puške, kao i jedan koji nosi zastavu Ravogorskog četničkog pokreta s mrtvačkom glavom i porukom „s verom u Boga“ i „sloboda ili smrt“.

Također, može se vidjeti fotografija oklopnjaka, vjerovatno Vojske Srbije, uz poruku: „Danas u Nišu“, gdje su članovi „Srbske časti“ vršili obuku. Fotografiju su članovi organizacije popratili komentarima da će iduće godine biti u Prištini. Tu su i maskirani mladići uz poruku: "Sve za srpstvo, srpstvo ni za šta".

FB_IMG_1515873922709.jpg - Srbska čast

 Bilbija je dodao da je u Banjoj Luci je u toku postupak registracije organizacije "Srbska čast".

-Naše djelovanje je humanitarnog karaktera i to je sve što radimo. A u uniformama smo se slikali s 'Veteranima' ispred njihovog objekta i skinuli uniforme. Ne znam o kojem oružju govorite, nemam nikakvog oružja – ustvrdio je Bilbija.

Naveo je također da je 2014. godine izvadio potvrdu da nije kažnjavan, niti da se protiv njega vodi krivični postupak.

I predsjednik udruženja "Veterani RS-a" Duško Vukotić je na zajedničkoj konferenciji na novinare u Banjoj Luci rekao da bi Mektić trebalo da podnese ostvaku, ako ne dokaže svoje tvrdnje da ova udruženja rade na formiranju paravojnih formacija.

Potvrdio je da je on, kako je rekao, uputio poziv da ih posjeti omladinski klub organizacije "Srbska čast" kada je bila osnivačka skupština organizacije potomaka „Veterana RS-a“, održana 10. decembra 2017. godine, na koju su, osim medija, bili pozvani i predstavnici studenata, te političari.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar